Page content

Is Acupunctuur eng?

Herinner je het reclamefilmpje van “Even Apeldoorn bellen” in 2006 nog? In dit filmpje was te zien hoe in een donker achterafkamertje, 10 hoog achter, ergens in Aziatische stad, een man een acupuncturist bezoekt die eventjes zo een 50 lange naalden over het gehele lichaam plaatst.

Een heel leuk, hilarisch filmpje, waardoor meer mensen bekend werden met acupunctuur. Maar, het beeld dat erin geschetst werd over het mysterieuze, occulte van een acupunctuurbehandeling met vooral veel en grote naalden, is nogal gechargeerd. Gelukkig ziet een acupunctuurbehandeling er tegenwoordig hier in het westen anders uit.

Inhoudsopgave

Acupunctuur wordt steeds meer bekend
Is Acupunctuur mysterieus?
Acupunctuur is van origine een preventieve geneeswijze
Baat het niet – schaadt het niet
Is Acupunctuur een alternatieve geneeswijze?
Is Acupunctuur pijnlijk?
Bloedt mijn huid door het gebruik van naalden?
Heb je een negatieve associatie met naalden?
Acupunctuur beoefenen is een serieuze professionele aangelegenheid
7 redenen waarom acupunctuur niet eng is
Wie mag acupunctuur beoefenen?
Zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur
Flinterdunne, steriele wegwerpnaaldjes
Is Acupunctuur wetenschappelijk bewezen?
Eén miljoen Nederlanders zijn dik tevreden met alternatieve genezer
Expertise en veel ervaring met acupunctuur voor vrouwen
Een kalmerende en ontspannende ervaring

Acupunctuur wordt steeds meer bekend

Steeds meer mensen kennen wel iemand in de omgeving die baat heeft gehad bij acupunctuur. Acupunctuur is met name bekend geworden door de goede resultaten bij het bestrijden van de meest verschillende soorten van pijn. Anderen kennen weer mensen die geholpen zijn met acupunctuur om af te vallen of te stoppen met roken.

Is Acupunctuur mysterieus?

Het is alleen zo jammer dat er om acupunctuur nog een waas hangt van mysterieus, occult, vaag, alternatief, placebo, onzin, pijnlijk, gevaarlijk, enge naalden, misschien bloedt het wel. Vaak zijn dit ook de overtuigingen die mensen weerhouden om met hun specifieke gezondheidsklachten een acupuncturist te bezoeken. Ondanks de vele positieve verhalen die ze gehoord hebben van collega’s en kennissen dat acupunctuur hen geholpen heeft.

Heb jij er ook wel eens aan gedacht om met acupunctuur van jouw klachten zoals stemmingswisselingen, Hooikoorts, opvliegers, slecht slapen,  hoofdpijn of vermoeidheid af te komen? Of misschien heb je een kinderwens? En durf je het niet zo goed omdat het maar allemaal eng is? Hier vindt je meer informatie over de eventuele drempels die jij zou kunnen hebben om jouw klachten op een alternatieve manier aan te pakken. En dan bedoel ik zonder medicijnen of een operatie of ‘er gewoon mee leren leven’.

Acupunctuur is van origine een preventieve geneeswijze

Van origine is Acupunctuur een preventieve geneeswijze. Het was bedoeld om de mensen in China vroeger gezond te houden en ziektes te voorkomen.

Oud geschrift over de chinese meridianen uit de traditionele chinese geneeswijze

De kennis van de meridianen is al zeker 2.5oo jaar oud

Dit is nogal anders zoals wij het hier doen in het westen. We bezoeken meestal pas een dokter als er al van alles aan de hand is. Of als we al van alles hebben uitgeprobeerd, maar niets werkt.

Als je lang wacht om eens te kijken of een acupuncturist jou zou kunnen helpen, heb je kans dat jouw gezondheidsklachten in de tussentijd chronisch zijn geworden. Op zich is dat niet erg, want een ervaren geschoolde acupuncturist kan ook deze klachten verminderen of zelfs helemaal verhelpen. Je hebt dan meestal wel meerdere acupunctuurbehandelingen nodig om dezen klachten te verhelpen. Want je lichaam heeft er ook al maanden, of jaren over gedaan om een klacht te creeëren en dit kan niet zomaar opgelost geworden in één behandeling om een klacht blijvend of voor langere duur op te lossen.

Baat het niet – schaadt het niet

Veel mensen bezoeken een acupuncturist met de overtuiging: ‘baat het niet, schaadt het niet’. Nu moet ik eerlijk zeggen dat dat laatste ook steeds meer, in positieve zin, is veranderd. 12 jaar geleden was dat meestal zo, maar tegenwoordig bezoeken steeds meer mensen mijn praktijk omdat ze voelen dat er iets niet klopt in hun lichaam, gezondheid of welbevinden, waar ze de vinger niet op kunnen leggen. Klachten die meestal door artsen niet begrepen, gezien, erkend, of herkend worden.

Het kan ook zijn dat je doorverwezen wordt naar een psycholoog. Je ziet daar het nut niet van in omdat je weet dat het wel klopt tussen jouw oren of je hebt geen zin om weer in het verleden te gaan zitten wroeten.

En mocht dat wel zo zijn dan is er meestal geen echte adequate oplossing voor. Als die er wel is dan is dat meestal in de vorm van een operatie, spierontspanners, hormoonsuppletie, pijnstillers, antidepressiva en allerlei andere medicatie.

Medicatie camoufleert de symptomen en doet niets aan de oorzaak

Is Acupunctuur een alternatieve geneeswijze?

Ja, acupunctuur is inderdaad een alternatieve geneeswijze, in de zin van dat het een alternatief is voor de reguliere westerse geneeswijze. Het is anders.

Van origine is de Chinese kijk op geneeswijze al duizenden jaren oud. Er wordt gekeken naar de kwaliteit en hoeveelheid van Qi (energie) in de verschillende meridianen. Is er genoeg energie in iedere meridiaan? Stroomt deze energie goed door? Of is deze gestagneerd? Is er een goed evenwicht tussen Yin en Yang?

Lees ook  Wat is Acupunctuur en hoe werkt het?

Is acupunctuur pijnlijk?

De meeste mensen vinden het echt 100% meevallen. Sommigen zijn wat gevoeliger en anderen voelen nauwelijks iets.

Het is wel zo dat als je bang bent voor de naaldjes, dat dan de ángst voor de pijn gaat overheersen en dan ga je super gespannen de behandeling in, waardoor het juist een beetje gevoelig kan zijn. Maar ik heb al zo veel mensen behandeld die in eerste instantie erg tegen de behandeling opzagen, dat ik wel weet hoe ik de acupunctuurbehandeling ook voor jou tot een weldadige, ontspannende ervaring kan maken.

Ik heb meerdere mensen behandeld die jarenlang bleven doorlopen met hun chronische klachten, maar die opzagen tegen het prikken van naaldjes. Zeg maar: de angst-voor-de-pijn is vaak erger dan de pijn zelf. Vaak zeggen ze dan: ‘Nou, dat valt echt reuze mee! Had ik dit maar eerder gedaan. Ik snap niet dat mijn angst mij zo heeft weerhouden om hiermee te beginnen, vooral als je bekijkt welke voordelen het mij heeft opgeleverd: geen hooikoorts meer, ik ben superfit en relaxt, ik slaap beter en kan mijn werk weer beter doen, beter concentreren. “

Chronische en onbegrepen klachten pak je aan met acupunctuur

Ontspannende en kalmerende acupunctuurbehandeling

Bloedt mijn huid door het gebruik van naalden?

Als ik een naaldje wil zetten op een acupunctuurpunt, is het juíst mijn bedoeling om níet in de adertjes te prikken en deze te vermijden. Af en toe kan het gebeuren dat ik per ongeluk een onderhuids adertje raak met het dunne acupunctuurnaaldje wat een heel klein druppeltje bloed kan geven. Maar dit is altijd heel minimaal en kan absoluut geen kwaad, anders was Acupunctuur in Nederland, West-Europa en de VS al lang verboden geweest. Je weet hoe streng ze hier zijn.

Heb je een negatieve associatie met naalden?

Dat kan, maar maak je geen zorgen, ik kom elke dag mensen tegen die als kind een onaangename associatie gecreëerd hebben bij – alleen al bij het zien van – een naald. Ik had dat zelf vroeger ook. Ik heb nog steeds een hekel aan bloed prikken want ik val dan bijna flauw. De acupunctuurnaaldjes die ik gebruik zijn flinterdun van 0,16mm om precies te zijn.

Een tijdje terug was er een dame bij mij in de praktijk voor acupunctuur. Ze vond het wat lastig om de stap te zetten omdat ze bang was voor de naaldjes. Ik heb haar gerust gesteld en de absoluut kleine naaldjes laten zien. Ze moest haar bril opzetten om het naaldje goed te kunnen bekijken anders zag ze het niet goed.

Bij het echte inzetten van de naaldjes heb ik haar er pijnvrij doorheen weten te loodsen. Uiteindelijk was ze enorm verbaasd dat het zo ontzettend meegevallen was. Ze vond het zo stom van zich zelf dat angst voor de naaldjes haar jarenlang ervan weerhield om haar zware hooikoortsklachten te verhelpen met acupunctuur. Daarnaast merkte ze ook dat het zo bijzonder effectief was.

Na de eerste behandeling merkte ze dat ze minder vaak moest niezen. Bovendien had ze minder last van brandende en jeukerige ogen. Na 4 behandelingen vertelde ze dat ze eindelijk weer eens met haar kindjes in het gras kon zitten spelen. Wat ze daarvoor, ook al had ze medicatie, écht niet kon doen.

Acupunctuur beoefenen is een serieuze professionele aangelegenheid

Acupunctuur in West-Europa, VS, Australie, is een serieuze business die alleen beoefend mag worden als je een HBO-opleiding tot Acupuncturist gevolgd hebt en voldoet aan alle regels. .

Nog even alles op een rijtje:

7 redenen waarom acupunctuur niet eng is

Wie mag acupunctuur beoefenen?

Acupuncturisten in Nederland mogen pas hun beroep uitoefenen als ze een erkende HBO-opleiding tot acupuncturist (3 jarige studie) hebben gevolgd, en dit met succes hebben afgesloten met een diploma. Daarnaast moet je ook het diploma Westerse Medische Basiskennis (2 jarige studie) behaald hebben of hiervan vrijgesteld zijn als je fysiotherapeut of arts bent.

Zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur

De meeste acupuncturisten zijn aangesloten bij een beroepsvereniging, zodat de behandelingen worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Zelf ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging Zhong. Deze beroepsvereniging staat garant voor een acupunctuurbehandeling uitgevoerd door een professioneel opgeleide behandelaar, met minimaal een afgeronde HBO-opleiding op het gebied van Traditionele Chinese Geneeskunde. De beroepsvereniging stelt hoge eisen aan haar therapeuten. Kwaliteit en zorg staan voorop. De leden van de beroepsvereniging zijn verplicht jaarlijks minimaal 6 dagen bijscholingen te volgens, om je kennis en vaardigheden up to date te houden. Daarnaast worden regelmatig praktijkcontroles gehouden.

Flinterdunne, steriele wegwerpnaaldjes

Ik werk uitsluitend met flinterdunne, steriele wegwerpnaaldjes, gemaakt van hoogwaardig, chirurgisch roestvrij staal. Naaldjes met een silicone toplaag, wat zorgt voor een pijnloos prikje.De naaldjes die ik gebruik zijn zoals gezegd extreem dun (0,16 mm), dus van de plaatsing zul je nauwelijks iets merken. Meestal worden er vijf tot twintig naaldjes gebruikt.

Is Acupunctuur wetenschappelijk bewezen?

De positieve resultaten van acupunctuur worden, gelukkig, steeds vaker ondersteund door de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur. Ook al blijft het wisselend.Miljoenen mensen vertellen dat ze baat hebben bij de behandeling met acupunctuur, van het verminderen van pijn tot het volledig genezen van de aandoening.

Wetenschappelijke studies (bijvoorbeeld van Andrew Vickers en Klaus Linde) laten zien dat acupunctuur echt pijn vermindert bij aandoeningen zoals artrose, chronische hoofdpijn, schouderpijn, nekpijn en rugpijn.

Volgens sceptici werkt acupunctuur alleen omdat mensen erin geloven, het zogenaamde placebo-effect. Natuurlijk, het placebo-effect speelt zeker me, maar dat werkt bij het innemen van medicatie ook zo.

Het probleem met deze onderzoeken is vaak dat deze oosterse geneeswijze gebaseerd op een oosterse kijk op de wereld (en daardoor ook op de mens),  op een westerse manier wetenschappelijk onderzocht wordt. In deze onderzoeken krijgen cliënten met een bepaalde aandoening allemaal dezelfde standaard acupunctuurbehandeling, terwijl volgens de TCM geen enkele aandoening en geen enkele client hetzelfde is. Dus in de praktijk zie je cliënten met dezelfde aandoening vaak een verschillende acupunctuurbehandeling krijgen. Het is maatwerk.

Eén miljoen Nederlanders zijn dik tevreden met alternatieve genezer

Uit cijfers van het CBS, was in de periode 2010-2012 één miljoen Nederlanders onder behandeling van een alternatief genezer. Dit komt overeen met bijna 6% van de bevolking. Van die één miljoen mensen bezocht ruim 25% een acupuncturist. Daar komt bij dat de ondervraagden dik tevreden zijn over de alternatief genezers. Zij gaven een rapportcijfer van 8,1. Ter vergelijking: de huisartsenpraktijk werd gewaardeerd met een 7,7 en de specialist  kreeg een 7,8.

Expertise en veel ervaring met acupunctuur voor vrouwen

Ik heb 12 jaar ervaring met het behandelen van (met name) vrouwen met de meest uiteenlopende klachten. Variërend van fysiek ongemak tot mentaal, psychisch, emotionele klachten. De laatste jaren heb ik me gespecialiseerd in typisch vrouwelijke hormoon gerelateerde ongemakken maar ook emotioneel, psychische, mentale klachten. Denk maar aan bijvoorbeeld overgangsklachten of pijnklachten rondom en tijdens de menstruatie of PMS (premenstrueel syndroom) gedurende de week vlak vóór de menstruatie met de bekende stemmingswisselingen. Het bekende korte lontje vlak vóór de menstruatie. Of acupunctuurbehandelingen om de kans op een zwangerschap te vergroten met of zonder ICSI/IUI/IVF.

ontspannende, heilzame acupunctuurbehandeling bij Acupunctuur Josien de Groot

Een ontspannende, heilzame acupunctuurbehandeling

Een kalmerende en ontspannende ervaring

De meeste cliënten die voor de eerste keer acupunctuur ondergaan, zijn blij verrast dat de ervaring ontspannend en prettig is. Sommige mensen voelen zich helemaal relaxt en Zen na een behandeling, terwijl anderen zich zeer energiek voelen.

Sneller zwanger met een betere menstruatiecyclus én eisprong

Jullie willen een baby! En nu het besluit genomen is wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden. Je hebt je vast al helemaal ondergedompeld in alle informatie die online te vinden is. De ovulatiekalenders en testen vliegen je om de oren. Maar wist je dat je sneller zwanger wordt met een betere menstruatiecyclus en eisprong?

Je bent gestopt met de pil of hebt je spiraaltje laten verwijderen. Nu heeft je lichaam tijd nodig om de menstruatiecyclus weer op te pakken. Want bij het gebruik van anticonceptie wordt je eigen cyclus stilgelegd. Je krijgt geen eisprong meer en je baarmoederslijmvlies wordt door de hormonen minder toegankelijk. Als je de pil gebruikt wordt je in de stopweek wel ongesteld, maar dit is eigenlijk geen echte menstruatie.

Help je lijf op weg naar een betere menstruatiecyclus en eisprong, zodat je snel zwanger wordt.

Hoe ziet een menstruatiecyclus eruit?

Een ideale menstruatiecyclus zou 28 dagen duren en begint met de menstruatie zelf. Het bloedverlies kan tot 7 dagen aanhouden. Op dag 8 tot 10 begint het baarmoederslijmvlies weer aan te groeien onder invloed van hormonen.

Dag 11 tot en met 15 zijn je vruchtbare dagen, waarbij de eisprong plaatsvindt op dag 14. Vindt er geen bevruchting plaats dan zal de eicel sterven. Het baarmoederslijmvlies groeit nog wat verder aan en begint dan los te laten, in de laatste dagen van de cyclus. Met je menstruatie begint de cyclus weer opnieuw.

Er zijn heel weinig vrouwen die een cyclus van precies 28 dagen hebben. De meeste zijn langer of korter, of verschillen zelfs elke maand.

Welke dagen ben je het meest vruchtbaar?

Je bent het meest vruchtbaar op de dag van de eisprong. Maar ook al twee dagen ervoor. Het zaad van de man kan tot wel vijf dagen overleven in de baarmoeder, in afwachting van een eicel. Zorg dus dat je voldoende vrijt in de dagen voor de eisprong om snel zwanger te worden. Om de dag zou ideaal zijn.

De dag na de ovulatie is de kans op bevruchting nog maar heel klein. Hooguit de eerst uren van de dag. Daarna is er geen kans meer op bevruchting.

 

Betere menstruatiecyclus om zwanger te worden

Heb je een onregelmatige cyclus?

Er zijn veel vrouwen die een onregelmatige menstruatiecyclus hebben. Een gemiddelde cyclus van 28 dagen komt niet zoveel voor. Elke vrouw is uniek. Zeker de helft van de vrouwen heeft een cyclus die 7 dagen of meer afwijkt. Bij een onderzoek is gebleken dat maar 14%, van de 800 vrouwen die meededen, een menstruatiecyclus had van 28 dagen. Deze vrouwen ovuleerde op dag 14.

Als het verloop van de cyclus langer of korter is, dan komt de eisprong ook op een ander moment. In het onderzoek varieerde de eisprong van dag 11 tot dag 20. Het is dus nog niet zo eenvoudig om precies te zeggen wanneer je ovulatie plaatsvindt. Zeker niet met een onregelmatige menstruatiecyclus.

Waardoor gaat je menstruatiecyclus in de war?

De ene maand een lange cyclus, de andere maand kort. En dan opeens blijft je menstruatie een maand weg. Een onregelmatige menstruatiecyclus is heel vervelend, zeker als je zwanger wilt worden. Vaak ligt de oorzaak bij de verstoring van de hormonen.

Een onregelmatige cyclus is heel normaal wanneer je voor het eerst ongesteld wordt, in de overgang komt of net bevallen bent. Maar er zijn ook andere oorzaken waardoor je menstruatiecyclus in de war gaat.

Een aantal factoren waardoor je menstruatiecyclus in de war gaat:

Medicijnen. Medicijnen die de aanmaak van oestrogeen en progesteron beïnvloeden kunnen een onregelmatige menstruatie veroorzaken.
Mentaal. Heb je veel last van stress of zelfs een depressie? Dit kan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Je lichaam is aan het overleven en zet de vruchtbaarheid op een laag pitje.
Gewichtsschommelingen. Grote gewichtsveranderingen hebben invloed op je hormonen en daarmee de menstruatiecyclus. Extreme gewichtsafname kan de cyclus zelfs stilleggen.
Overmatig sporten. Beweging is gezond, maar je moet er niet in doorslaan. Sport je teveel dan heeft je lichaam alle energie nodig om te herstellen.
PCOS, Polycysteus-ovariumsyndroom. Deze aandoening veroorzaakt cysten op de eierstokken en eileiders waardoor hormoonniveaus ontregeld raken.
Stoppen met de pil. Nadat je stopt met de pil heeft je lichaam tijd nodig om weer in een regelmatig ritme te komen. Dit kan wel maanden duren.

Een betere menstruatiecyclus en eisprong met acupunctuur

In de Westerse cultuur wordt vrouwen verteld dat menstruatieklachten normaal zijn. Er wordt al snel naar medicijnen of de pil gegrepen om de klachten te ‘verhelpen’. Heb je ook last van menstruatieklachten? Dat hoeft niet!

De Traditionele Chinese Geneeswijze kijkt hier heel anders naar. Menstruatieklachten duiden vaak op een verstoring van de energie. Met acupunctuur brengen we de energie weer in balans. Acupunctuur helpt je om lekkerder in je vel te zitten. Zowel lichamelijk, geestelijk, emotioneel als mentaal.

Je gaat de menstruatiecyclus ervaren als het schoonmaakproces dat het eigenlijk is. Is je menstruatie voorbij dan voel je vernieuwde, frisse energie!

Betere menstruatie

Wat kan acupunctuur doen voor je menstruatiecyclus en eisprong?

Met acupunctuurbehandelingen wordt je hormoonhuishouding weer in balans gebracht. Zo komt je cyclus in een normaal ritme en worden klachten minder. De kans op een snelle zwangerschap wordt hierdoor veel groter. Je krijgt een betere menstruatiecyclus en eisprong.

Het is wel belangrijk dat je op tijd begint met acupunctuur behandelingen. Je lichaam heeft 2 tot 3 maanden nodig om goed in balans te komen.

Voordelen van acupunctuur:
• Grotere kans op zwangerschap
• Betere eisprong
• Kans op miskraam wordt kleiner
• Je zit lekkerder in je vel
• Gezondheid van lichaam en geest worden gestimuleerd
• Meer energie
• Minder kans op heftige overgangsklachten
• Regelmatige menstruatiecyclus van 26 tot 32 dagen
• Menstruatie van 3 tot 5 dagen
• Geen pijn en ongemakken bij de menstruatie

Je menstruatiecyclus en eisprong verbeteren?

Als je zwanger wilt worden gaat een betere menstruatiecyclus en eisprong je zeker helpen. Ben je benieuwd wat er mogelijk is met acupunctuur? Heb je vragen of vind je het toch een beetje spannend? Neem gerust contact met mij op, ik beantwoord al je vragen.

Innesteling verbeteren? Met deze 3 tips vergroot je de kans op een zwangerschap

De innesteling verbeteren, heb je daar zelf invloed op?
Je hebt deze maand alles goed gedaan. De timing was perfect en de eicel is bevrucht, al weet je dat zelf nog niet. Maar een bevruchte eicel is nog geen garantie op een zwangerschap.

Wist je dat zo’n 40 tot 50% van de bevruchte eitjes zich niet goed nestelt? Vaak merk je hier niets van. Je wordt gewoon ongesteld, alsof er niets gebeurd is.
De bevruchte eicel en het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Je zou het kunnen zien als een hele vroege miskraam. Soms komt je menstruatie iets later op gang dan je eigenlijk had verwacht.

Lukt de innesteling niet dan zal het bevruchte eitje worden afgestoten en wordt je niet zwanger.
Gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om de innesteling te verbeteren.

Met deze 3 tips vergroot je de kans op een zwangerschap!

Hopen op succesvolle innesteling

Waardoor gaat de innesteling mis?

De innesteling verbeteren vergroot de kans op een succesvolle zwangerschap enorm. De innesteling is tenslotte een van de belangrijkste onderdelen van het zwanger worden.

Vaak wordt er tijdens het proberen om zwanger te worden vooral gefocust op het bevruchten van de eicel. De ovulatie wordt nauwlettend bijgehouden en de dagen van de cyclus worden uitgeteld. Maar alles staat of valt met een goede innesteling.

Volgens de Westerse reguliere Geneeswijze is het tot op heden moeilijk te achterhalen waar het bij de innesteling misgaat.
Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Leeftijd speelt wel duidelijk een rol. Er kan bijvoorbeeld iets fout gaan bij de celdeling van de bevruchte eicel. Maar ook de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies is belangrijk. Is de doorbloeding niet goed, dan kan de eicel niet goed innestelen.

De Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM) kijkt hier anders naar. Volgens hen kan de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, en de doorbloeding, sterk verbeteren met de juiste behandeling.
Innestelingsproblemen hebben volgens de TCM vaak te maken met een Nier-Yang-leegte. Dit hangt vaak samen met een verminderde doorbloeding, bijvoorbeeld door spanningen, teveel stress of een lage bloeddruk.

Als je niet bekend bent met de Chinese Geneeswijze komt dit misschien een beetje mysterieus over. Maar ik ga het je uitleggen. Een Nier-Yang-leegte betekent dat de Nier-meridiaan wat Yang mist. Deze meridiaan is een van de belangrijkste meridianen in ons lichaam en heeft onder andere invloed op de vruchtbaarheid.
In het dagelijks leven kan Nier-Yang-leegte zich uiten in bijvoorbeeld last hebben van de onderrug, en dat je nogal kouwelijk bent aangelegd.

Als de Nier-Yang-energie (of Qi) sterk is heb je voldoende energie om de foetus vast te houden. Daarmee wordt de kans op een vroegtijdige geboorte (of miskraam) aanzienlijk kleiner.

Acupunctuur voor betere innesteling

Lichamelijke problemen die een innesteling kunnen voorkomen

Lukt het keer op keer niet om zwanger te worden? Dan kan er meer aan de hand zijn. Mogelijke oorzaken kunnen gezocht worden in lichamelijke problemen, zoals:

– Endometriose. Deze chronische ziekte komt best veel voor. Zo’n 1 op de 5 vrouwen heeft er last van. Doordat het slijmvlies, dat in de baarmoeder hoort, bij deze ziekte op verschillende plekken in de buikholte gaat zitten kunnen er verklevingen en verstopping van de eileiders optreden. De eicel kan hierdoor niet in de baarmoeder komen, of komt er te laat.
Acupunctuur kan bij lichte tot matige vormen van Endometriose de pijnklachten op een natuurlijke manier verminderen. Dat is goed nieuws toch?

– Endometritis. Dit is iets anders dan endometriose. Het betreft hier een ontsteking van het baarmoederslijmvlies, bijvoorbeeld door een bacteriële infectie. Endometritis verkleint de kans op een goede innesteling.

– Poliepen of vleesbomen. Poliepen bestaan uit slijmvliesweefsel en vleesbomen uit spierweefsel. Deze gezwellen zijn meestal onschuldig maar kunnen wel een succesvolle innesteling in de weg staan. Vleesbomen in de baarmoeder komen bij 20 tot 30% van de vrouwen voor.

Zijn jullie al meer dan een jaar bezig, en nog niet zwanger? Dan kan het goed zijn om even langs de huisarts te gaan, om bovenstaande aandoeningen uit te sluiten.

Innestelen op de verkeerde plek

Het kan ook voorkomen dat een bevruchte eicel zich niet vastzet in het baarmoederslijmvlies, maar ergens anders. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in een van de eileiders. We noemen dit een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

De innesteling heeft op de verkeerde plek plaatsgevonden. In het begin merk je hier weinig van. Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen. Maar het bevruchte eitje kan zich hier niet ontwikkelen. Pas na 5 tot 12 weken ontstaan er klachten en wordt duidelijk dat de innesteling niet goed is gegaan.

Hoe kan je de innesteling bevorderen?

Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om de innesteling van de eicel een handje te helpen. Natuurlijk weet je dat roken en alcohol je niet helpen. En dat een gezonde levensstijl met voldoende beweging overal wordt aangeraden. Maar weet je ook waarom?

Tip 1: Zorg voor gezonde eitjes

De natuur regelt veel zelf. Kijk maar eens naar een nest vogeltjes. Alleen de sterkste overleven en vliegen uit. Zo is het ook met een bevruchte eicel. Is de bevruchte eicel niet van goede kwaliteit of gaat er iets mis bij de celdeling dan zal er (meestal) geen innesteling plaatsvinden. Het lichaam geeft de voorkeur aan een gezond embryo. En gezonde embryo’s komen uit gezonde eitjes.

Acupunctuur kan je helpen de kwaliteit van je eicellen te verbeteren. Tijdens de acupunctuurbehandeling richten we ons op het verbeteren en versterken van de doorstroming van bloed en Qi, dat is je levensenergie.

En dat geldt net zo goed voor manlief. Voor een succesvolle zwangerschap is stabiel sperma nodig. Want de kwaliteit van het sperma is van grote invloed op de innesteling. Acupunctuur kan de zaadkwaliteit en kwantiteit versterken.
Neem je man, of vriend, dus gerust mee. Hij hoeft niet bang te zijn, er komen alleen naaldjes op de rug en de onderbenen. Nergens anders. 😉

Gezond eten voor betere innesteling

Tip 2: Geef je cellen alles wat ze nodig hebben

Gezonde cellen hebben voldoende anti-oxidanten en vetten tot hun beschikking. Studies hebben uitgewezen dat een tekort aan anti-oxidanten en selenium het moeilijker maken voor een eicel om zich in te nestelen. Eet daarom voldoende gezonde voeding, zoals vette vis en noten, om zo alle vitamines, vetten en anti-oxidanten binnen te krijgen.

Een gezonde moeder is beter in staat een zwangerschap succesvol te voldragen. Zorg ervoor dat je geen ziektes met je meedraagt. Houdt je gewicht op peil, eet gezond, rook niet en beweeg voldoende.

Tip 3: Vermijd stress

Stress kan een zwangerschap in de weg staan. Overmatige stress schopt je hormoonbalans behoorlijk in de war. Als je ontspannen bent heb je meer progesteron in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies dik genoeg is voor een goede innesteling. En ook na de innesteling zorgt progesteron ervoor dat deze laag intact blijft.

Een goede reden dus om voor voldoende rust en ontspanning te zorgen. Langdurige stress zorgt ervoor dat je lichaam energie naar andere delen van je lichaam gaat sturen of het immuunsysteem extra gaat ondersteunen. Alle andere functies, zoals de voortplanting, gaan op een lager pitje.

Plotselinge stress kan een drastische daling in de progesteronspiegel veroorzaken, waardoor de laag inclusief eitje wordt afgestoten.
Met acupunctuur kan de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies flink verbeteren, en klaarmaken voor de zwangerschap waar jij zo op hoopt.

Innesteling gelukt

Maak je lichaam klaar voor de innesteling met acupunctuur

Met bovenstaande tips help je jouw lichaam klaar te maken voor de innesteling van de bevruchte eicel. Acupunctuur helpt je nog meer in balans te komen, het zorgt voor de broodnodige ontspanning.

De fase van kinderwens kan heel heftig zijn. Veel vrouwen ervaren het als een emotionele rollercoaster, zeker als er ook nog IVF, ICSI en IUI bij komt kijken. Met acupunctuur kom je makkelijker en relaxter door deze fase heen.

Jouw complexe hormoongestel kan wel wat hulp gebruiken. Met acupunctuur zorgen we dat je hele lichaam klaar is voor de naderende zwangerschap.
Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Plan een gratis kennismakingsgesprek in, en ik vertel je er alles over.

Zwanger worden met of zonder IVF

Wil je graag zwanger worden en lukt het maar niet?

Met acupunctuur is het mogelijk om je kans op een gezonde zwangerschap te vergroten.

En ik ben echt blij dat dit steeds meer bekend wordt.

 

Acupunctuur vergroot je kans om zwanger te worden

Het gebeurt steeds vaker dat dokters hun patiënten aanraden “eens acupunctuur te proberen” om hun kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten zodra ze een IVF-traject ingaan .

De ondersteunende werking van acupunctuur wordt tegenwoordig steeds vaker ingezet voor en na de punctie en de terugplaatsing van een bevruchte eicel.

Nog meer kans op een zwangerschap maak je als je 3 maanden voordat je het ivf-traject ingaat al begint met acupunctuur om je hele energiehuishouding die te maken heeft met de conceptie, te optimaliseren.

Het is zelfs wetenschappelijk onderzocht.

IVF-onderzoek bij acupunctuur

De rol van acupunctuur ter vergroting van je kans op zwangerschap is zelfs wetenschappelijk onderzocht.

Volgens Duitse onderzoekers kun je de kans op een zwangerschap met IVF aanzienlijk vergroten met Acupunctuur. In 2002, in het Lauritzen Institute in Ulm kregen 160 vrouwen vlak voor de terugplaatsing acupunctuurbehandelingen. Er namen 160 vrouwen deel aan dit onderzoek waarvan de helft naast de IVF ook nog acupunctuurbehandelingen kreeg. Zij kregen 25 minuten voor de terugplaatsing flinterdunne steriele acupunctuurnaaldjes geplaatst op de maag- en Dikke Darmmeridiaan, en in het oor. Het effect hiervan is het bevorderen van de doorbloeding, meer energie geleiden naar de baarmoeder. Daarnaast werkt het rustgevend en werd het endocriene systeem gestabiliseerd.

De andere helft van de vrouwen kregen alleen een terugplaatsing.

Alle vrouwen in beide groepen waren gemiddeld 32 jaar en hadden daarvoor al 2 IVF-behandelingen gehad.

Resultaten van acupunctuur bij IVF

Van de vrouwen die alleen een terugplaatsing kregen zonder acupunctuur, werden er 21 vrouwen (26,3%) zwanger. Bij de vrouwen die wel acupunctuurbehandeling kregen werd 42,5% zwanger.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Fertility and Sterility in April 2001. Het is nog onbekend waarom de kans op zwangerschap toe is genomen. Volgens onderzoeker Wolfgang E. Paulus zouden de gekozen acupunctuurpunten baarmoedercontracties die normaliter optreden tijdens de terugplaatsing tegengaan, zodat de kans op een geslaagde zwangerschap groter wordt.

Acupunctuur vergroot ook je kans op een natuurlijke zwangerschap

Wat op dit moment minder bekend is, is de sterke rol die acupunctuur kan spelen in het versterken en ondersteunen van een natuurlijke, gezonde zwangerschap. Zonder IVF dus.

 Net zoals bij de vrouwen die een IVF-traject ingaan, werkt dit het best als we ongeveer 3 maanden jouw energiehuishouding gaan ondersteunen met acupunctuur. We beginnen dan met het optimaliseren van een regelmatige en pijnloze menstruatiecyclus en een duidelijke pijnloze ovulatie.

 

 

Ook dit is wetenschappelijk onderzocht

Uit onderzoek is gebleken dat acupunctuur de natuurlijke vruchtbaarheid kan vergroten. Weliswaar in combinatie met een gezondere Life Style.

De onderzochte groep bestond uit 56 vrouwen tussen de 18 en 44 jaar, . Ze werden verdeeld in 2 gelijke groepen: Een groep van 28 vrouwen die alleen een Life Style aanpassing kreeg en een groep met Life Style aanpassing en 6 tot 8 acupunctuurbehandelingen.

Bij de groep die naast een gezondere Life Style ook nog acupunctuurbehandelingen kreeg, werd er en stijging van de vruchtbaarheid geconstateerd van 86.4%. Terwijl er bij de groep die alleen hun Life Style aanpasten een vergroting van de vruchtbaarheid te zien was van 40%. Aanpassing van Life Style bestond uit gezondere voeding, minder voeding en meer beweging.

Van deze groep van 56 vrouwen werden er zeven vrouwen niet zwanger. Diegene die acupunctuurbehandelingen kregen werden zwanger binnen 5,5 weken. De vrouwen binnen de groep die alleen hun Life Style aanpasten werden binnen 10,67 weken zwanger. 

 

 

Hoe ziet de onbegrepen onvruchtbaarheid er volgens de TCG er uit?

Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze waarvan Acupunctuur een heel groot onderdeel is, wordt er anders gekeken naar het menselijke lichaam. De TCM ondersteunde 2000 jaar geleden al vrouwen met hun typisch vrouwelijke klachten. Een vrouw functioneert nu eenmaal heel anders als een man.

Het begrip ‘hormonen’ was toen nog niet bekend, toch wisten de acupuncturisten toen al hoe ze de kans op een zwangerschap konden vergroten. En, niet onbelangrijk, konden behoeden voor een miskraam.

Wil je meer weten of acupunctuur ook jou zou kunnen helpen met jouw specifieke klachten? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Slapeloosheid

Slecht slapen of slapeloosheid is een veel voorkomend probleem. Als je slecht of nauwelijks slaapt heeft dat direct invloed op je humeur en je welzijn. Daarnaast kan het leiden tot verminderde prestaties op je werk, je bent duf, vermoeid, hangerig, je hebt totaal geen energie en je hebt nergens zin in.

Slaapstoornissen kunnen zijn: moeite met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden.

Vaak ontstaat slapeloosheid door:

 • piekeren,
 • bezorgdheid
 • rusteloosheid en stress
 • spanningen thuis of op het werk
 • nachtzweten
 • opvliegers
 • plassen
 • veel onrustige dromen
 • restless legs
 • burn-out
 • verkeerd dag/nachtritme

Slaapmiddelen lijken een oplossing te bieden, maar daar zijn veel nadelen aan verbonden: ze kunnen verslavend werken

Een andere oplossing voor slaapproblemen is acupunctuur.

Acupunctuur brengt op een natuurlijke wijze het lichaam tot rust, waardoor je effectiever slaapt. Dit heeft zowel invloed op het inslapen, doorslapen als een vermindering van de klachten overdag, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Een voordeel van acupunctuur is dat acupunctuur niet de bijwerkingen heeft die slaapmiddelen over het algemeen wel hebben.

Met acupunctuur wordt de balans van rust (yin) en activiteit (yang) in het lichaam hersteld ongeacht de oorzaak van het ontstaan van het slechte slapen.

Klachten slapeloosheid

 • problemen met inslapen
 • problemen met doorslapen
 • vroeg wakker worden en niet meer inslapen

Gevolgen van slaapstoornissen

Slecht slapen kan behoorlijk wat problemen geven overdag zoals verminderde prestatie op het werk, verminderde concentratie, vermoeidheid, prikkelbaarheid of slaperigheid.

De gevolgen van deze nachtelijke verstoringen kunnen zijn:

 • concentratieproblemen
 • prikkelbaarheid
 • verminderde eetlust
 • verminderde weerstand.

Slaapmiddelen lijken een oplossing te bieden, maar daar zijn veel nadelen aan verbonden: ze kunnen verslavend werken.

Als je nog vragen hebt kan je mij die telefonisch stellen. Je kunt ook een afspraak maken voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin jij je vragen aan mij kunt stellen over acupunctuur en of ik jou zou kunnen helpen.

 

Bij welke klachten helpt Acupunctuur?

Heb je al van alles geprobeerd om van jouw steeds terug kerende gezondheidsklachten af te komen en ben je het zat dat werkelijk niets schijnt te helpen? Of wil je gewoon geen medicatie of hormoonpreparaten gebruiken?

Het kan ook zijn dat je niet echt klachten hebt, maar dat je het gevoel hebt dat jij je veel beter zou kunnen voelen. Het idee dat je niet echt lekker in je vel zit, dat je niet echt lekker in balans bent?

Acupunctuur is ook inzetbaar als aanvulling op een medische behandeltraject. Denk dan eens aan acupunctuur.

Ieder mens is anders en daarom is iedere klacht weer anders

Een goede acupunctuurbehandeling is maatwerk! Ieder mens is anders en daarom is iedere klacht weer anders.

Een uitgebreid intakegesprek met aandacht voor de totale mens, is de basis voor een effectieve acupunctuurbehandeling. Door deze totaal-benadering kan een groot scala aan klachten met succes worden behandeld. Zeker bij complexe klachtenbeelden (die vanuit westers oogpunt “onverklaarbaar of onbegrepen” zijn) geeft de Chinese benadering vaak een verrassend andere visie op de klachten en de behandelmogelijkheden.

Ik zal hieronder zal ik eens uitvoerig vertellen waarbij Acupunctuur je zou kunnen helpen.

Acupunctuur werkt bij de meest uiteenlopende aandoeningen, klachten, kwaaltjes. Waar ik 12 jaar ervaring mee heb, maar  ik heb me de laatste jaren steeds meer gespecialiseeerd in tal van vrouwelijke, hormonale en chronische klachten:

 

Hormonen en andere typische vrouwelijke, hormonale klachten

 • PMS of Pre Menstrual Syndrome
 • Menstruatiepijn
 • Menstruatieklachten: heftige menstruatie
 • Onregelmatige menstruatie: pcos, endometriose
 • Gespannen borsten
 • Stemmingswisselingen / kort lontje/ snel geirriteerd? Hormoonschommelingen
 • Laag libido
 • Geen menstruatie na het stoppen met de pil
 • Geen innesteling / innestelingsproblemen
 • Zwanger worden na het stoppen van de pil
 • Miskraampreventie, voorkom een miskraam/miskramen, heb je vaker miskramen gehad?
 • Kinderwens / verminderde vruchtbaarheid/
 • Ondersteuning bij iui/icsi/ivf
 • Snel je energie weer terug krijgen na de bevalling
 • Post-natale depressie
 • Langdurig moe na de bevalling
 • Overgangsklachten: nachtzweten, opvliegers
 • Sneller je energie terug krijgen na borstkanker

Vrouwen:

 • Vrouw 40plus: houdt je energie op peil. Lekker in je vel/ balans
 • Slecht bij je zelf kunnen blijven
 • Sta in je kracht als vrouw
 • Rust in je hoofd
 • Mentale rusteloosheid
 • Piekeren en malen / Veel nadenken
 • Onrustige huid door spanningen of rondom de menstruatie

Algemeen:

 • Fibromyalgie
 • Chronische vermoeidheid
 • vermoeidheid
 • Burn-out
 • Overspannenheid
 • Spanningen en stress
 • Pds: prikkelbaar darm syndroom
 • Hoofdpijn en migraine
 • Depressie
 • Depressieve gevoelens
 • Neerslachtigheid
 • Slecht slapen
 • Gespannen gevoel tussen de schouderbladen
 • Gespannen nek en schouders
 • Krampen in benen
 • Rusteloosheid, gejaagdheid, onrust, geen rust kunnen vinden
 • Verminderde concentratie en focus
 • Faalangst,
 • Examenvrees, examenangst
 • Moeite met studeren
 • Incontinentie / vaak plassen
 • Vaak ’s nachts plassen
 • Maagklachten
 • Darmklachten
 • Allerlei vormen van vermoeidheid
 • Last van de rug / rugklachten / pijn in de rug

Klachten van de luchtwegen:

 • Hooikoorts
 • Kortademigheid / snel buiten adem / vergroot je longinhoud
 • Snel en vaak verkouden of grieperig
 • Allergische reacties op pollen, honden- en kattenharen
 • Asthma / bronchitis
 • kouwelijkheid

  Wil je weten wat acupunctuur in jouw geval kan betekenen, neem dan contact met mij op. Als je wilt kun je dan ook een afspraak maken voor een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek of een eerste consult.

 

Stress en spanningen? Hoe kom je er echt van af?

We hebben allemaal regelmatig stress, en daar is op zich niks mis mee. Maar zodra het teveel wordt of te vaak en langdurig, kun je allerlei klachten krijgen. Zoals gespannen zijn, irritatie, gespannen en pijnlijke spieren in nek en schoudergebied, hyperventilatie, maag- en darmklachten, een kort lontje, je niet meer kunnen focussen, vermoeidheid, hoofdpijn, tot burn-out aan toe. Het kan behoorlijk wat impact op je hebben. Dus onderschat het niet.

We nemen te weinig rust

Wij zijn het zo gewend om veel stress te hebben in onze westerse maatschappij en altijd maar bezig met tal van activiteiten. Zelfs in onze vrije tijd moeten we van alles, want rustig thuis zitten en genieten van de rust in de tuin, vinden we vaak ook maar saai. Echte rustmomenten kennen we nauwelijks. We zijn toch altijd maar weer op zoek naar nieuwe prikkels. Ook als we ‘vrij’ zijn of vakantie hebben. Dat kan zijn in de vorm van een etentje, een filmpje, een avondje stappen, op zondag naar de Ardennen rijden. Of altijd muziek aan, tv aan, volgen van social media, altijd maar bezig met dat mobieltje. En we willen vooral veel spannende, actieve vakanties in verre landen.

Opgejaagd en rusteloos gevoel

Uiteindelijk kan zich dat uiten in een opgejaagd, rusteloos gevoel. Of spierspanningen. Of vermoeidheid, die niet verdwijnt door heel veel te slapen.

Overprikkeld Zenuwstelsel

Bij te veel stress, ‘too much info’, en al die activiteiten die zo veel prikkels geven raakt ons zenuwstelsel zo overprikkeld dat de prikkels onvoldoende verwerkt worden. Kleine dingen kunnen dan heftige reacties geven. Je kunt dan vaak chagrijnig zijn, geïrriteerd, gespannen, of last van de onderrug. We kunnen de prikkels niet meer verwerken en willen de prikkels vermijden.

Overlevingsmodus

Je merkt misschien ook dat je anders functioneert. Dit komt omdat je in een soort van ‘overlevingsmodus’ schiet. Je merkt dan dat je ook heel anders denkt en je misschien ook anders voelt dan normaal.

Wat doet Acupunctuur dan bij stress?

Met Acupunctuur kun je stress-klachten op een natuurlijke manier aanpakken. Acupunctuur helpt door de spanning in jouw lichaam te verminderen. En brengt het je zenuwstelsel weer tot rust. Direct bij de eerste behandeling kun je dit al voelen. Vaak geven mensen aan dat ze zo een diepe ontspanning ervaren tijdens de behandeling dat het voelt alsof ze ineens ‘in de bank wegzakken’.

Meer rust in je hoofd en lichaam met acupunctuur

Door de acupunctuurbehandeling ervaar je ook meer rust in je hoofd. Je hebt letterlijk de ruimte om de dingen weer te overzien en te bepalen wat je zelf wilt. In plaats van dat alle prikkels om aandacht schreeuwen, kun je weer keuzes maken waar je wel aandacht aan besteedt en waar niet. Het lukt weer om zaken naast je neer te leggen. Het lukt je dan ook om beter bij jezelf te blijven in alle drukte om je heen.

Ervaar de rust in je zelf met Acupunctuur

Effecten van de acupunctuurbehandeling:

 • je kunt je beter ontspannen
 • je hebt weer ruimte in je hoofd
 • je slaapt beter
 • je hebt weer ruimte voor anderen
 • je krijgt meer energie

Meer rust in je lichaam na een acupunctuurbehandeling

Na een eerste behandeling kan je al merken dat je meer rust hebt in je lichaam. Vaak voelt je hoofd heerlijk ‘leeg’ aan. Slapen gaat dan ook vaak beter en je staat daardoor ook meer uitgerust op. Het is af en toe moeilijk voor te stellen dat een paar naaldjes zo een diepe ontspanning kunnen brengen. Vaak nog diepere ontspanning dan een massage.

Ervaar het Zen-gevoel met Acupunctuur

Meerdere acupunctuurbehandelingen voor een langdurig effect

De diepere oorzaak hebben we dan nog niet aangepakt. Dat heeft meerdere behandelingen nodig, anders val je snel weer terug. Dus voor een langdurig blijvend effect heb je meerdere behandelingen nodig, waar je op een gegeven moment ook weer naar uit kijkt. Om weer lekker ontspannen te zijn, meer ruimte in je hoofd en lichaam te ervaren, je energie terug te krijgen, en lukt het ook makkelijker om spanning naast je neer te leggen.

Acupunctuur is relatief goedkoop

Dus met Acupunctuur kun je klachten zoals stress en spanningen op een natuurlijke manier aanpakken. En als je aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar. Het wordt absoluut niet verrekend met je Eigen Risico, want het Eigen Risico geldt alleen voor behandelingen die in het basispakket zitten. Acupunctuurbehandelingen komen uit het aanvullende pakket.

Wil je meer weten of acupunctuur ook jou zou kunnen helpen met jouw klachten? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Onregelmatige menstruatiecyclus: Wat kan je er aan doen?

Een onregelmatige menstruatieyclus kan erg vervelend zijn. Je weet nooit wanneer je ongesteld gaat worden. Het is niet fijn om tijdens je vakantie of weekendje-weg ongesteld te worden.

Er zijn verschillende vormen van een onregelmatige menstruatie en het kan zich uiten op verschillende manieren. Variërend van heel mild – dus af en toe – tot een wat heftigere variant – dus structureel – en gepaard gaande met allerlei pijnklachten. Ik zal het hier onder verder uitleggen.

Af en toe een paar dagen later ongesteld

Je kent het waarschijnlijk wel. Je bent een paar dagen, of een week over tijd. “Help! Misschien ben ik wel zwanger!” Van alles gaat er door je heen. Gelukkig wordt je toch weer ongesteld. De maand erna is de menstruatie vaak weer op tijd.

Stress en spanningen

De oorzaak hiervan is vaak spanningen en stress of je hebt het gewoon erg druk. Dat kan zijn op allerlei vlakken: je werk, school, je relatie, je thuis situatie. Bewust of onbewust. Het gebeurt vaker dat mensen niet in de gaten hebben dat ze gespannen zijn. Maar vaak kan de omgeving (vriendinnen, familie, partner, collega’s) dit beter beoordelen. Die hebben het vaak eerder in de gaten of jij gespannen bent, dan jij zelf.

Vaak voel je die spanning ook in je nek en schouders, die zijn dan gespannen of voelen aan als beton. Je kunt er zelfs hoofdpijn van krijgen die ontstaat vanuit de nek. Fysiotherapie of een heerlijke massage is dan wel heel fijn, maar 2 dagen later is het weer gespannen. Dat komt omdat dan de spieren los gemaakt worden, maar er wordt niets gedaan aan de dieper gelegen oorzaak hiervan. Met Acupunctuur pakken we de oorzaak aan. Vaak is die oorzaak een verstoring in je energiebalans. De balans tussen Yin en Yang.

 

Spanningen, krampen in je buik

Die spanning kan je ook voelen in je buik, in de vorm van buikkrampen. Je buik voelt niet prettig aan als je er op drukt, misschien voelt deze wel opgeblazen of hard aan. In ieder geval niet prettig als je er op drukt.

Waar je dan ook last van kunt hebben is een soort van spanning of drukkend gevoel op de borst, in de borstregio, bijvoorbeeld net onder je linkerborst. Of gewoon gespannen, pijnlijke borsten. Je zou zelfs kunnen denken: “Help, ik heb toch geen hartklachten?”.

Je zit niet lekker in je vel

Vaak is het ook nog zo dat je niet lekker in je vel zit. Je maakt je zorgen over je gezondheid, of je niet zwanger bent of hartklachten hebt. Daarnaast heb je het gevoel dat er niks uit je handen komt. Het lijkt wel alsof alles moeizaam gaat, het kost allemaal moeite. Je komt niet vooruit. Het lijkt wel alsof je door modder moet waden. Je voelt je moe.

Omdat je niet lekker in je vel zit en je zorgen maakt, heb je zin om jezelf maar eens goed te belonen. Vaak gaat dat in de vorm van chocola, koekjes, tompoezen, chips, kaas, drop. Zodra de zak leeg is, voel je je nog rotter. Je voelt je opgeblazen, dik en moe.

Stagnatie van Energie

Vanuit de TCM (Traditional Chinese Medicine) waarvan Acupunctuur een belangrijk onderdeel is, noemen we dit beeld wat ik hierboven geschetst heb, een Qi-stagnatie. Een stagnatie van Qi oftewel energie. Je energie is gestagneerd. Het stroomt niet. Op de plekken waar het niet stroomt, voel je de spanning of pijn. De borst of borsten, buikregio. En je voelt het mentaal. Je hebt nergens zin in ook al ben je van alles van plan. Tenzij je móet, zoals op je werk of studie. Dan merk je toch, dat je toch energie hebt.

Met een paar naaldjes op de juiste acupunctuurpunten gaat deze energie snel weer stromen en verdwijnen deze klachten binnen een uur tot een paar dagen.

Altijd een onregelmatige menstruatiecyclus

Als je altijd een onregelmatige menstruatieclus hebt, kan dat erg vervelend zijn. Je weet totaal niet wanneer je de volgende keer weer ongesteld bent. Dus je sleept altijd tampons, maandverbandjes en paracetamol mee in je tas. De ene keer ben je om de 6 weken ongesteld. De keer erna 2 weken later. Tussentijdse bloedingen zijn ook mogelijk. Het is ook vaak lastig met het plannen of meedoen met leuke activiteiten of met je werk of opleiding.

Onregelmatige menstruatie en enorme pijn

Vrouwen die last hebben van zo een onregelmatige menstruatie kunnen ook last hebben van enorme, ondraaglijke pijn vlak vóór en de eerste dagen van de menstruatie. Die menstruatiepijn uit zich vaak in pijn in maag en/of buik die uitstraalt naar de benen toe. Pijn in de lagere onderrug, die  kan uitstralen naar de benen toe. Als dit het geval is, zou het goed kunnen zijn dat je verklevingen of cystes in je buikgebied hebt. Om precies te zijn op  je baarmoeder en/of eierstokken. Waarschijnlijk heb je dan last van PCOS, Endometriose of vleesbomen.

Met Acupunctuur, is het mogelijk jouw menstruatieklachten, afhankelijk van de aard, te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.

Als je wilt weten of ook jouw menstruatieklachten goed zijn te behandelen met acupunctuur, dan is een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek misschien iets voor jou.

Menstruatiepijn is niet gezond

Veel vrouwen en meisjes hebben last van een pijnlijke menstruatie. Pijnlijke buikkrampen die uitstralen naar de benen toe. Vaak gaat dat ook gepaard met steken in buik en borst, misschien ook een pijnlijke onderrug en ben je ook nog super kouwelijk en lig je het liefste in je bed of lekker in een warm bad. Waarschijnlijk merk je ook dat dat je goed doet, die warmte van je bed of bad, of in de vorm van een warme kruik op je buik.

Heb je al van alles al geprobeerd?

Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd om deze klachten en ongemakken tijdens je menstruatie te verminderen of helpen. En ben je er ook achter gekomen dat eigenlijk niks helpt, of dat er zelfs geen remedie voor is. Misschien heeft je huisarts je geadviseerd de pil of een hormoonspiraaltje te gaan gebruiken tegen deze pijn en krampen.  Zo wordt de natuurlijke menstruatie stilgelegd, en wordt er een kunstmatige bloeding opgewekt zodat de klachten afnemen.

 

Vaak anticonceptie tegen menstruatie pijn, maar werkt dat nu echt?

Veel vrouwen krijgen door anticonceptie, dus door het slikken van deze hormonen,  vaak weer andere klachten. Zoals bijvoorbeeld te weinig bloedverlies. Waarschijnlijk vindt je dat nu niet vervelend en komt het alleen maar goed uit maar langdurig pilgebruik kan invloed hebben op jouw vruchtbaarheid als vrouw. Of heb je gemerkt dat je daarvoor in de plaats veel meer last hebt gekregen van spanningen in je hele lichaam of alleen in je nek en schouders.

Acupunctuur zou best wel eens de oplossing kunnen zijn voor jouw pijnlijke menstruatie

Heb je er wel eens aan gedacht dat acupunctuur wel eens de oplossing zou kunnen zijn voor jouw pijnlijke menstruatie? Je hoort er steeds meer over, steeds meer vrouwen die echt baat hebben bij acupunctuur en zo weer een normale, pijnloze menstruatie hebben en zich daardoor energieker voelen. Ze kunnen gewoon weer naar school gaan, hun studie volgen of gewoon weer hun werk doen. Daarnaast voelen ze zich vaak ook op mentaal, geestelijk en emotioneel vlak stukken beter. Ze zitten gewoon beter in hun vel, zijn opgewekter en hebben meer energie.

 

Hoe werkt dat dan met die acupunctuur?

De menstruatiecyclus is volgens de Traditional Chinese Medicine (TCM) waarvan Acupunctuur een belangrijk onderdeel is,  een  belangrijke graadmeter voor de gezondheid van vrouwen. Hoe jouw menstruatiecyclus er uit ziet is mede bepalend voor jouw vruchtbaarheid en op latere leeftijd, de overgang of menopauze.

Hiermee bedoel ik dat als je menstruatie niet lekker loopt – dus als deze ongemakken geeft – heeft dat vaak ook gevolgen voor een eventuele kinderwens en op latere leeftijd hoe jouw overgang of menopauze er uit gaat zien en of jij daar veel last van zou kunnen hebben. Daarom is het zo belangrijk om de menstruatie zo te reguleren dat deze een normale menstruatie zo goed mogelijk benadert.

Acupunctuur kan deze klachten op een zachte manier verzachten of verhelpen. Wil je weten wat we in jouw geval voor je kunnen betekenen, neem dan contact met mij op. Of maak direct een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Hooikoortsvrij genieten van de lente

Heerlijk, straks de lente! Het groen komt op, de kou hebben we achter de rug. Jammer dat voor heel veel mensen hooikoorts de  lente negatief kan domineren. Medicatie kan verlichting geven, maar het probleem is er nog steeds.

Inhoudsopgave

 1. Hooikoortsvrij genieten van de lente met Acupunctuur
 2. Veel overgevoeligheidsreacties
 3. Helpt acupunctuur mij van mijn hooikoorts af?
 4. Acupunctuur werkt heel goed in acute gevallen van hooikoorts
 5. Tip: begin in de winter al met acupunctuur om je weerstand te vergroten
 6. Onderzoek van WHO (world health organisation)

Hooikoortsvrij genieten van de lente met Acupunctuur

Lente! Het groen komt op, de kou hebben we achter de rug. Jammer dat voor heel veel mensen hooikoorts de lente negatief kan domineren. Medicatie kan verlichting geven, maar het probleem is er nog steeds.

Veel overgevoeligheidsreacties

Bij hooikoorts zijn de slijmvliezen van neus en keel overprikkeld. Veel mensen hebben last van jeukende, tranende en branderige ogen, niezen of benauwdheid. Bovendien kan hooikoorts leiden tot vermoeidheid, kortademigheid en een gevoel van algehele malaise. Alle reden dus om er iets aan te doen! En als je aanvullend verzekerd bent worden de acupunctuurbehandelingen grotendeels vergoed door de zorgverzekeraars.

Helpt acupunctuur mij van mijn hooikoorts af?

In de Chinese Geneeswijze zien we hooikoorts o.a. als een gebrek aan energie in de longen (een niet goed werkend afweermechanisme). Met acupunctuur is deze balans weer gemakkelijk te herstellen. Door het aanbrengen van flinterdunne naaldjes op verschillende punten op het lichaam, verminderen de acute klachten, en versterkt het jouw afweermechanisme.

Acupunctuur werkt heel goed in acute gevallen van hooikoorts

Acupunctuur werkt heel goed in acute gevallen van hooikoorts. Na 3 tot 4 behandelingen voel je je meestal al aanzienlijk beter maar om ook je afweermechanisme goed te versterken raad ik mensen dan toch aan ongeveer 6 acupunctuurbehandelingen te ondergaan.

Tip: begin in de winter al met acupunctuur om je weerstand te vergroten

Het allerbeste is om in de winterperiode al te beginnen met acupunctuur, zodat je sterker het voorjaar ingaat.

 

Leuke bijwerkingen van de acupunctuurbehandelingen

Positieve bijwerkingen van de acupunctuurbehandelingen zijn onder andere:

 • je krijgt meer energie
 • je kunt beter en makkelijker ademen
 • je kunt dieper in- en uitademen (dit merk je met name bij inspanning)
 • je slaapt beter en dieper
 • ’s ochtends wordt je uitgerust wakker
 • je wordt helderder in je hoofd
 • je kunt je beter en langer concentreren

Onderzoek van WHO (world health organisation)

Uit onderzoek van de WHO (world health organisation) blijkt dat acupunctuur betere resultaten geeft dan het nemen van antihistaminicum.

Pagina 1 van 212
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);