Acupunctuur? Is dat eng?

Herinner je het reclamefilmpje van “Even Apeldoorn bellen” in 2006 nog? In dit filmpje was te zien hoe in een donker achterafkamertje, 10 hoog achter, ergens in Aziatische stad, een man een acupuncturist bezoekt die eventjes zo een 50 lange naalden over het gehele lichaam plaatst.

Een heel leuk, hilarisch filmpje, waardoor meer mensen bekend werden met acupunctuur. Maar, het beeld dat erin geschetst werd over het mysterieuze, occulte van een acupunctuurbehandeling met vooral veel en grote naalden, is nogal gechargeerd. Gelukkig ziet een acupunctuurbehandeling er tegenwoordig hier in het westen anders uit.


Acupunctuur wordt steeds meer bekend

Steeds meer mensen kennen wel iemand in de omgeving die baat heeft gehad bij acupunctuur. Acupunctuur is met name bekend geworden door de goede resultaten bij het bestrijden van de meest verschillende soorten van pijn. Anderen kennen weer mensen die geholpen zijn met acupunctuur om af te vallen of te stoppen met roken.


Is Acupunctuur mysterieus?

Het is alleen zo jammer dat er om acupunctuur nog een waas hangt van mysterieus, occult, vaag, alternatief, placebo, onzin, pijnlijk, gevaarlijk, enge naalden, misschien bloedt het wel. Vaak zijn dit ook de overtuigingen die mensen weerhouden om met hun specifieke gezondheidsklachten een acupuncturist te bezoeken. Ondanks de vele positieve verhalen die ze gehoord hebben van collega’s en kennissen dat acupunctuur hen geholpen heeft.

Heb jij er ook wel eens aan gedacht om met acupunctuur van jouw klachten zoals stemmingswisselingen, Hooikoorts, opvliegers, slecht slapen,  hoofdpijn of vermoeidheid af te komen? Of misschien heb je een kinderwens? En durf je het niet zo goed omdat het maar allemaal eng is? Hier vindt je meer informatie over de eventuele drempels die jij zou kunnen hebben om jouw klachten op een alternatieve manier aan te pakken. En dan bedoel ik zonder medicijnen of een operatie of ‘er gewoon mee leren leven’.


Acupunctuur is van origine een preventieve geneeswijze

Van origine is Acupunctuur een preventieve geneeswijze. Het was bedoeld om de mensen in China vroeger gezond te houden en ziektes te voorkomen.De kennis van de meridianen is al zeker 2.500 jaar oudOud-chinees-meridiaanoverzichtDit is nogal anders zoals wij het hier doen in het westen. We bezoeken meestal pas een dokter als er al van alles aan de hand is. Of als we al van alles hebben uitgeprobeerd, maar niets werkt.

Als je lang wacht om eens te kijken of een acupuncturist jou zou kunnen helpen, heb je kans dat jouw gezondheidsklachten in de tussentijd chronisch zijn geworden. Op zich is dat niet erg, want een ervaren geschoolde acupuncturist kan ook deze klachten verminderen of zelfs helemaal verhelpen. Je hebt dan meestal wel meerdere acupunctuurbehandelingen nodig om dezen klachten te verhelpen. Want je lichaam heeft er ook al maanden, of jaren over gedaan om een klacht te creeëren en dit kan niet zomaar opgelost geworden in één behandeling om een klacht blijvend of voor langere duur op te lossen.


Baat het niet – schaadt het niet

Veel mensen bezoeken een acupuncturist met de overtuiging: ‘baat het niet, schaadt het niet’. Nu moet ik eerlijk zeggen dat dat laatste ook steeds meer, in positieve zin, is veranderd. 12 jaar geleden was dat meestal zo, maar tegenwoordig bezoeken steeds meer mensen mijn praktijk omdat ze voelen dat er iets niet klopt in hun lichaam, gezondheid of welbevinden, waar ze de vinger niet op kunnen leggen. Klachten die meestal door artsen niet begrepen, gezien, erkend, of herkend worden.

Het kan ook zijn dat je doorverwezen wordt naar een psycholoog. Je ziet daar het nut niet van in omdat je weet dat het wel klopt tussen jouw oren of je hebt geen zin om weer in het verleden te gaan zitten wroeten.

En mocht dat wel zo zijn dan is er meestal geen echte adequate oplossing voor. Als die er wel is dan is dat meestal in de vorm van een operatie, spierontspanners, hormoonsuppletie, pijnstillers, antidepressiva en allerlei andere medicatie.


pillen slikken wil je toch niet meer?


Is Acupunctuur een alternatieve geneeswijze?

Ja, acupunctuur is inderdaad een alternatieve geneeswijze, in de zin van dat het een alternatief is voor de reguliere westerse geneeswijze. Het is anders.

Van origine is de Chinese kijk op geneeswijze al duizenden jaren oud. Er wordt gekeken naar de kwaliteit en hoeveelheid van Qi (energie) in de verschillende meridianen. Is er genoeg energie in iedere meridiaan? Stroomt deze energie goed door? Of is deze gestagneerd? Is er een goed evenwicht tussen Yin en Yang?

Lees ook  Wat is Acupunctuur en hoe werkt het?


Is acupunctuur pijnlijk?

De meeste mensen vinden het echt 100% meevallen. Sommigen zijn wat gevoeliger en anderen voelen nauwelijks iets.

Het is wel zo dat als je bang bent voor de naaldjes, dat dan de ángst voor de pijn gaat overheersen en dan ga je super gespannen de behandeling in, waardoor het juist een beetje gevoelig kan zijn. Maar ik heb al zo veel mensen behandeld die in eerste instantie erg tegen de behandeling opzagen, dat ik wel weet hoe ik de acupunctuurbehandeling ook voor jou tot een weldadige, ontspannende ervaring kan maken.

Ik heb meerdere mensen behandeld die jarenlang bleven doorlopen met hun chronische klachten, maar die opzagen tegen het prikken van naaldjes. Zeg maar: de angst-voor-de-pijn is vaak erger dan de pijn zelf. Vaak zeggen ze dan: ‘Nou, dat valt echt reuze mee! Had ik dit maar eerder gedaan. Ik snap niet dat mijn angst mij zo heeft weerhouden om hiermee te beginnen, vooral als je bekijkt welke voordelen het mij heeft opgeleverd: geen hooikoorts meer, ik ben superfit en relaxt, ik slaap beter en kan mijn werk weer beter doen, beter concentreren. “


Ontspannende en kalmerende acupunctuurbehandeling

Ontspannende en kalmerende acupunctuurbehandeling


Bloedt mijn huid door het gebruik van naalden?

Als ik een naaldje wil zetten op een acupunctuurpunt, is het juíst mijn bedoeling om níet in de adertjes te prikken en deze te vermijden. Af en toe kan het gebeuren dat ik per ongeluk een onderhuids adertje raak met het dunne acupunctuurnaaldje wat een heel klein druppeltje bloed kan geven. Maar dit is altijd heel minimaal en kan absoluut geen kwaad, anders was Acupunctuur in Nederland, West-Europa en de VS al lang verboden geweest. Je weet hoe streng ze hier zijn.


Heb je een negatieve associatie met naalden?

Dat kan, maar maak je geen zorgen, ik kom elke dag mensen tegen die als kind een onaangename associatie gecreëerd hebben bij – alleen al bij het zien van – een naald. Ik had dat zelf vroeger ook. Ik heb nog steeds een hekel aan bloed prikken want ik val dan bijna flauw. De acupunctuurnaaldjes die ik gebruik zijn flinterdun van 0,16mm om precies te zijn.

Een tijdje terug was er een dame bij mij in de praktijk voor acupunctuur. Ze vond het wat lastig om de stap te zetten omdat ze bang was voor de naaldjes. Ik heb haar gerust gesteld en de absoluut kleine naaldjes laten zien. Ze moest haar bril opzetten om het naaldje goed te kunnen bekijken anders zag ze het niet goed.

Bij het echte inzetten van de naaldjes heb ik haar er pijnvrij doorheen weten te loodsen. Uiteindelijk was ze enorm verbaasd dat het zo ontzettend meegevallen was. Ze vond het zo stom van zich zelf dat angst voor de naaldjes haar jarenlang ervan weerhield om haar zware hooikoortsklachten te verhelpen met acupunctuur. Daarnaast merkte ze ook dat het zo bijzonder effectief was.

Na de eerste behandeling merkte ze dat ze minder vaak moest niezen. Bovendien had ze minder last van brandende en jeukerige ogen. Na 4 behandelingen vertelde ze dat ze eindelijk weer eens met haar kindjes in het gras kon zitten spelen. Wat ze daarvoor, ook al had ze medicatie, écht niet kon doen.

Acupunctuur beoefenen is een serieuze professionele aangelegenheid

Acupunctuur in West-Europa, VS, Australie, is een serieuze business die alleen beoefend mag worden als je een HBO-opleiding tot Acupuncturist gevolgd hebt en voldoet aan alle regels. .


Nog even alles op een rijtje:


7 redenen waarom acupunctuur niet eng is


Wie mag acupunctuur beoefenen?

Acupuncturisten in Nederland mogen pas hun beroep uitoefenen als ze een erkende HBO-opleiding tot acupuncturist (3 jarige studie) hebben gevolgd, en dit met succes hebben afgesloten met een diploma. Daarnaast moet je ook het diploma Westerse Medische Basiskennis (2 jarige studie) behaald hebben of hiervan vrijgesteld zijn als je fysiotherapeut of arts bent.


Zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur

De meeste acupuncturisten zijn aangesloten bij een beroepsvereniging, zodat de behandelingen worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Zelf ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging Zhong. Deze beroepsvereniging staat garant voor een acupunctuurbehandeling uitgevoerd door een professioneel opgeleide behandelaar, met minimaal een afgeronde HBO-opleiding op het gebied van Traditionele Chinese Geneeskunde. De beroepsvereniging stelt hoge eisen aan haar therapeuten. Kwaliteit en zorg staan voorop. De leden van de beroepsvereniging zijn verplicht jaarlijks minimaal 6 dagen bijscholingen te volgens, om je kennis en vaardigheden up to date te houden. Daarnaast worden regelmatig praktijkcontroles gehouden.


Flinterdunne, steriele wegwerpnaaldjes

Ik werk uitsluitend met flinterdunne, steriele wegwerpnaaldjes, gemaakt van hoogwaardig, chirurgisch roestvrij staal. Naaldjes met een silicone toplaag, wat zorgt voor een pijnloos prikje. De naaldjes die ik gebruik zijn zoals gezegd extreem dun (0,16 mm), dus van de plaatsing zul je nauwelijks iets merken. Meestal worden er vijf tot twintig naaldjes gebruikt.


Is Acupunctuur wetenschappelijk bewezen?

De positieve resultaten van acupunctuur worden, gelukkig, steeds vaker ondersteund door de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur. Ook al blijft het wisselend.Miljoenen mensen vertellen dat ze baat hebben bij de behandeling met acupunctuur, van het verminderen van pijn tot het volledig genezen van de aandoening.

Wetenschappelijke studies (bijvoorbeeld van Andrew Vickers en Klaus Linde) laten zien dat acupunctuur echt pijn vermindert bij aandoeningen zoals artrose, chronische hoofdpijn, schouderpijn, nekpijn en rugpijn.

Volgens sceptici werkt acupunctuur alleen omdat mensen erin geloven, het zogenaamde placebo-effect. Natuurlijk, het placebo-effect speelt zeker me, maar dat werkt bij het innemen van medicatie ook zo.

Het probleem met deze onderzoeken is vaak dat deze oosterse geneeswijze gebaseerd op een oosterse kijk op de wereld (en daardoor ook op de mens),  op een westerse manier wetenschappelijk onderzocht wordt. In deze onderzoeken krijgen cliënten met een bepaalde aandoening allemaal dezelfde standaard acupunctuurbehandeling, terwijl volgens de TCM geen enkele aandoening en geen enkele client hetzelfde is. Dus in de praktijk zie je cliënten met dezelfde aandoening vaak een verschillende acupunctuurbehandeling krijgen. Het is maatwerk.

Eén miljoen Nederlanders zijn dik tevreden met alternatieve genezer

Uit cijfers van het CBS, was in de periode 2010-2012 één miljoen Nederlanders onder behandeling van een alternatief genezer. Dit komt overeen met bijna 6% van de bevolking. Van die één miljoen mensen bezocht ruim 25% een acupuncturist. Daar komt bij dat de ondervraagden dik tevreden zijn over de alternatief genezers. Zij gaven een rapportcijfer van 8,1. Ter vergelijking: de huisartsenpraktijk werd gewaardeerd met een 7,7 en de specialist  kreeg een 7,8.

Expertise en veel ervaring met acupunctuur voor vrouwen

Ik heb 12 jaar ervaring met het behandelen van (met name) vrouwen met de meest uiteenlopende klachten. Variërend van fysiek ongemak tot mentaal, psychisch, emotionele klachten. De laatste jaren heb ik me gespecialiseerd in typisch vrouwelijke hormoon gerelateerde ongemakken maar ook emotioneel, psychische, mentale klachten. Denk maar aan bijvoorbeeld overgangsklachten of pijnklachten rondom en tijdens de menstruatie of PMS (premenstrueel syndroom) gedurende de week vlak vóór de menstruatie met de bekende stemmingswisselingen. Het bekende korte lontje vlak vóór de menstruatie. Of acupunctuurbehandelingen om de kans op een zwangerschap te vergroten met of zonder ICSI/IUI/IVF.


ontspannende, heilzame acupunctuurbehandeling

Een ontspannende, heilzame acupunctuurbehandeling


Een kalmerende en ontspannende ervaring

De meeste cliënten die voor de eerste keer acupunctuur ondergaan, zijn blij verrast dat de ervaring ontspannend en prettig is. Sommige mensen voelen zich helemaal relaxt en Zen na een behandeling, terwijl anderen zich zeer energiek voelen.


Acupunctuur is relatief goedkoop

Dus met Acupunctuur kun je klachten zoals stress en spanningen op een natuurlijke manier aanpakken. En als je aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar. Het wordt absoluut niet verrekend met je Eigen Risico, want het Eigen Risico geldt alleen voor behandelingen die in het basispakket zitten. Acupunctuurbehandelingen komen uit het aanvullende pakket.


Wat kan Acupunctuur voor jou betekenen?

Wil je weten wat acupunctuur in jouw geval kan betekenen, neem dan contact met mij op. Als je wilt kun je dan ook een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of een eerste consult.