innesteling verbeter - 3 tips

Innesteling verbeteren? Met deze 3 tips vergroot je de kans op een zwangerschap

De innesteling verbeteren, heb je daar zelf invloed op?

Je hebt deze maand alles goed gedaan. De timing was perfect en de eicel is bevrucht, al weet je dat zelf nog niet. Maar een bevruchte eicel is nog geen garantie op een zwangerschap.

Wist je dat zo’n 40 tot 50% van de bevruchte eitjes zich niet goed nestelt? Vaak merk je hier niets van. Je wordt gewoon ongesteld, alsof er niets gebeurd is.
De bevruchte eicel en het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Je zou het kunnen zien als een hele vroege miskraam. Soms komt je menstruatie iets later op gang dan je eigenlijk had verwacht.

Lukt de innesteling niet dan zal het bevruchte eitje worden afgestoten en wordt je niet zwanger.
Gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om de innesteling te verbeteren.

Met deze 3 tips vergroot je de kans op een zwangerschap!Waardoor gaat de innesteling mis?

De innesteling verbeteren vergroot de kans op een succesvolle zwangerschap enorm. De innesteling is tenslotte een van de belangrijkste onderdelen van het zwanger worden.

Vaak wordt er tijdens het proberen om zwanger te worden vooral gefocust op het bevruchten van de eicel. De ovulatie wordt nauwlettend bijgehouden en de dagen van de cyclus worden uitgeteld. Maar alles staat of valt met een goede innesteling.

Volgens de Westerse reguliere Geneeswijze is het tot op heden moeilijk te achterhalen waar het bij de innesteling misgaat.


De Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM) kijkt anders naar innestelingsproblemen

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom de innesteling niet lukt. Leeftijd speelt wel duidelijk een rol. Er kan bijvoorbeeld iets fout gaan bij de celdeling van de bevruchte eicel. Maar ook de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies is belangrijk. Is de doorbloeding niet goed, dan kan de eicel niet goed innestelen.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM) kan de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, en de doorbloeding, sterk verbeteren met de juiste behandeling.
Innestelingsproblemen hebben volgens de TCM vaak te maken met een Nier-Yang-leegte. Dit hangt vaak samen met een verminderde doorbloeding, bijvoorbeeld door spanningen, teveel stress of een lage bloeddruk.

Als je niet bekend bent met de Chinese Geneeswijze komt dit misschien een beetje mysterieus over. Maar ik ga het je uitleggen. Een Nier-Yang-leegte betekent dat de Nier-meridiaan wat Yang mist. Deze meridiaan is een van de belangrijkste meridianen in ons lichaam en heeft onder andere invloed op de vruchtbaarheid.
In het dagelijks leven kan Nier-Yang-leegte zich uiten in bijvoorbeeld last hebben van de onderrug, en dat je nogal kouwelijk bent aangelegd.

Als de Nier-Yang-energie (of Qi) sterk is heb je voldoende energie om de foetus vast te houden. Daarmee wordt de kans op een vroegtijdige geboorte (of miskraam) aanzienlijk kleiner.


null


Lichamelijke problemen die een innesteling kunnen voorkomen

Lukt het keer op keer niet om zwanger te worden? Dan kan er meer aan de hand zijn. Mogelijke oorzaken kunnen gezocht worden in lichamelijke problemen, zoals:

– Endometriose. Deze chronische ziekte komt best veel voor. Zo’n 1 op de 5 vrouwen heeft er last van. Doordat het slijmvlies, dat in de baarmoeder hoort, bij deze ziekte op verschillende plekken in de buikholte gaat zitten kunnen er verklevingen en verstopping van de eileiders optreden. De eicel kan hierdoor niet in de baarmoeder komen, of komt er te laat.
Acupunctuur kan bij lichte tot matige vormen van Endometriose de pijnklachten op een natuurlijke manier verminderen. Dat is goed nieuws toch?

– Endometritis. Dit is iets anders dan endometriose. Het betreft hier een ontsteking van het baarmoederslijmvlies, bijvoorbeeld door een bacteriële infectie. Endometritis verkleint de kans op een goede innesteling.

– Poliepen of vleesbomen. Poliepen bestaan uit slijmvliesweefsel en vleesbomen uit spierweefsel. Deze gezwellen zijn meestal onschuldig maar kunnen wel een succesvolle innesteling in de weg staan. Vleesbomen in de baarmoeder komen bij 20 tot 30% van de vrouwen voor.

Zijn jullie al meer dan een jaar bezig, en nog niet zwanger? Dan kan het goed zijn om even langs de huisarts te gaan, om bovenstaande aandoeningen uit te sluiten.


Innestelen op de verkeerde plek

Het kan ook voorkomen dat een bevruchte eicel zich niet vastzet in het baarmoederslijmvlies, maar ergens anders. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in een van de eileiders. We noemen dit een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

De innesteling heeft op de verkeerde plek plaatsgevonden. In het begin merk je hier weinig van. Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen. Maar het bevruchte eitje kan zich hier niet ontwikkelen. Pas na 5 tot 12 weken ontstaan er klachten en wordt duidelijk dat de innesteling niet goed is gegaan.


Hoe kan je de innesteling bevorderen?

Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om de innesteling van de eicel een handje te helpen. Natuurlijk weet je dat roken en alcohol je niet helpen. En dat een gezonde levensstijl met voldoende beweging overal wordt aangeraden. Maar weet je ook waarom?


Tip 1: Zorg voor gezonde eitjes

De natuur regelt veel zelf. Kijk maar eens naar een nest vogeltjes. Alleen de sterkste overleven en vliegen uit. Zo is het ook met een bevruchte eicel. Is de bevruchte eicel niet van goede kwaliteit of gaat er iets mis bij de celdeling dan zal er (meestal) geen innesteling plaatsvinden. Het lichaam geeft de voorkeur aan een gezond embryo. En gezonde embryo’s komen uit gezonde eitjes.

Acupunctuur kan je helpen de kwaliteit van je eicellen te verbeteren. Tijdens de acupunctuurbehandeling richten we ons op het verbeteren en versterken van de doorstroming van bloed en Qi, dat is je levensenergie.

En dat geldt net zo goed voor manlief. Voor een succesvolle zwangerschap is stabiel sperma nodig. Want de kwaliteit van het sperma is van grote invloed op de innesteling. Acupunctuur kan de zaadkwaliteit en kwantiteit versterken.
Neem je man, of vriend, dus gerust mee. Hij hoeft niet bang te zijn, er komen alleen naaldjes op de rug en de onderbenen. Nergens anders. 😉


gezond-eten-voor-een-betere-innesteling


Tip 2: Geef je cellen alles wat ze nodig hebben

Gezonde cellen hebben voldoende anti-oxidanten en vetten tot hun beschikking. Studies hebben uitgewezen dat een tekort aan anti-oxidanten en selenium het moeilijker maken voor een eicel om zich in te nestelen. Eet daarom voldoende gezonde voeding, zoals vette vis en noten, om zo alle vitamines, vetten en anti-oxidanten binnen te krijgen.

Een gezonde moeder is beter in staat een zwangerschap succesvol te voldragen. Zorg ervoor dat je geen ziektes met je meedraagt. Houdt je gewicht op peil, eet gezond, rook niet en beweeg voldoende.


Tip 3: Vermijd stress

Stress kan een zwangerschap in de weg staan. Overmatige stress schopt je hormoonbalans behoorlijk in de war. Als je ontspannen bent heb je meer progesteron in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies dik genoeg is voor een goede innesteling. En ook na de innesteling zorgt progesteron ervoor dat deze laag intact blijft.

Een goede reden dus om voor voldoende rust en ontspanning te zorgen. Langdurige stress zorgt ervoor dat je lichaam energie naar andere delen van je lichaam gaat sturen of het immuunsysteem extra gaat ondersteunen. Alle andere functies, zoals de voortplanting, gaan op een lager pitje.

Plotselinge stress kan een drastische daling in de progesteronspiegel veroorzaken, waardoor de laag inclusief eitje wordt afgestoten.
Met acupunctuur kan de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies flink verbeteren, en klaarmaken voor de zwangerschap waar jij zo op hoopt.


null


Maak je lichaam klaar voor de innesteling met acupunctuur

Met bovenstaande tips help je jouw lichaam klaar te maken voor de innesteling van de bevruchte eicel. Acupunctuur helpt je nog meer in balans te komen, het zorgt voor de broodnodige ontspanning.

De fase van kinderwens kan heel heftig zijn. Veel vrouwen ervaren het als een emotionele rollercoaster, zeker als er ook nog IVF, ICSI en IUI bij komt kijken. Met acupunctuur kom je makkelijker en relaxter door deze fase heen.

Jouw complexe hormoongestel kan wel wat hulp gebruiken. Met acupunctuur zorgen we dat je hele lichaam klaar is voor de naderende zwangerschap.
Wil je weten wat acupunctuur voor jou kan betekenen? Plan een kennismakingsgesprek in, en ik vertel je er alles over.