maanstonde

Onregelmatige menstruatiecyclus? Wat kan je er aan doen?

Een onregelmatige menstruatiecyclus kan erg vervelend zijn. Je weet nooit wanneer je ongesteld gaat worden. Het is niet fijn om tijdens je vakantie of weekendje-weg ongesteld te worden.

Er zijn verschillende vormen van een onregelmatige menstruatie en het kan zich uiten op verschillende manieren. Variërend van heel mild - dus af en toe - tot een wat heftigere variant - dus structureel - en gepaard gaande met allerlei pijnklachten. Ik zal het hier onder verder uitleggen.


Af en toe een paar dagen later ongesteld

Je kent het waarschijnlijk wel. Je bent een paar dagen, of een week over tijd. "Help! Misschien ben ik wel zwanger!" Van alles gaat er door je heen. Gelukkig wordt je toch weer ongesteld. De maand erna is de menstruatie vaak weer op tijd.


Stress en spanningen 

De oorzaak hiervan is vaak spanningen en stress of je hebt het gewoon erg druk. Dat kan zijn op allerlei vlakken: je werk, school, je relatie, je thuis situatie. Bewust of onbewust. Het gebeurt vaker dat mensen niet in de gaten hebben dat ze gespannen zijn. Maar vaak kan de omgeving (vriendinnen, familie, partner, collega's) dit beter beoordelen. Die hebben het vaak eerder in de gaten of jij gespannen bent, dan jij zelf.

Vaak voel je die spanning ook in je nek en schouders, die zijn dan gespannen of voelen aan als beton. Je kunt er zelfs hoofdpijn van krijgen die ontstaat vanuit de nek. Fysiotherapie of een heerlijke massage is dan wel heel fijn, maar 2 dagen later is het weer gespannen. Dat komt omdat dan de spieren los gemaakt worden, maar er wordt niets gedaan aan de dieper gelegen oorzaak hiervan. Met Acupunctuur pakken we de oorzaak aan. Vaak is die oorzaak een verstoring in je energiebalans. De balans tussen Yin en Yang.


 nullSpanningen, krampen in je buik

Die spanning kan je ook voelen in je buik, in de vorm van buikkrampen. Je buik voelt niet prettig aan als je er op drukt, misschien voelt deze wel opgeblazen of hard aan. In ieder geval niet prettig als je er op drukt.

Waar je dan ook last van kunt hebben is een soort van spanning of drukkend gevoel op de borst, in de borstregio, bijvoorbeeld net onder je linkerborst. Of gewoon gespannen, pijnlijke borsten. Je zou zelfs kunnen denken: "Help, ik heb toch geen hartklachten?".


Je zit niet lekker in je vel

Vaak is het ook nog zo dat je niet lekker in je vel zit. Je maakt je zorgen over je gezondheid, of je niet zwanger bent of hartklachten hebt. Daarnaast heb je het gevoel dat er niks uit je handen komt. Het lijkt wel alsof alles moeizaam gaat, het kost allemaal moeite. Je komt niet vooruit. Het lijkt wel alsof je door modder moet waden. Je voelt je moe.

Omdat je niet lekker in je vel zit en je zorgen maakt, heb je zin om jezelf maar eens goed te belonen. Vaak gaat dat in de vorm van chocola, koekjes, tompoezen, chips, kaas, drop. Zodra de zak leeg is, voel je je nog rotter. Je voelt je opgeblazen, dik en moe.


Stagnatie van Energie

Vanuit de TCM (Traditional Chinese Medicine) waarvan Acupunctuur een belangrijk onderdeel is, noemen we dit beeld wat ik hierboven geschetst heb, een Qi-stagnatie. Een stagnatie van Qi oftewel energie. Je energie is gestagneerd. Het stroomt niet. Op de plekken waar het niet stroomt, voel je de spanning of pijn. De borst of borsten, buikregio. En je voelt het mentaal. Je hebt nergens zin in ook al ben je van alles van plan. Tenzij je móet, zoals op je werk of studie. Dan merk je toch, dat je toch energie hebt.

Met een paar naaldjes op de juiste acupunctuurpunten gaat deze energie snel weer stromen en verdwijnen deze klachten binnen een uur tot een paar dagen.


Altijd een onregelmatige menstruatiecyclus

Als je altijd een onregelmatige menstruatieclus hebt, kan dat erg vervelend zijn. Je weet totaal niet wanneer je de volgende keer weer ongesteld bent. Dus je sleept altijd tampons, maandverbandjes en paracetamol mee in je tas. De ene keer ben je om de 6 weken ongesteld. De keer erna 2 weken later. Tussentijdse bloedingen zijn ook mogelijk. Het is ook vaak lastig met het plannen of meedoen met leuke activiteiten of met je werk of opleiding.


Onregelmatige menstruatie en enorme pijn

Vrouwen die last hebben van zo een onregelmatige menstruatie kunnen ook last hebben van enorme, ondraaglijke pijn vlak vóór en de eerste dagen van de menstruatie. Die menstruatiepijn uit zich vaak in pijn in maag en/of buik die uitstraalt naar de benen toe. Pijn in de lagere onderrug, die  kan uitstralen naar de benen toe. Als dit het geval is, zou het goed kunnen zijn dat je verklevingen of cystes in je buikgebied hebt. Om precies te zijn op  je baarmoeder en/of eierstokken. Waarschijnlijk heb je dan last van PCOS, Endometriose of vleesbomen.

Met Acupunctuur, is het mogelijk jouw menstruatieklachten, afhankelijk van de aard, te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.


Acupunctuur is relatief goedkoop

Dus met Acupunctuur kun je klachten zoals stress en spanningen op een natuurlijke manier aanpakken. En als je aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar. Het wordt absoluut niet verrekend met je Eigen Risico, want het Eigen Risico geldt alleen voor behandelingen die in het basispakket zitten. Acupunctuurbehandelingen komen uit het aanvullende pakket.


Wat kan Acupunctuur voor jou betekenen?

Wil je weten wat acupunctuur in jouw geval kan betekenen, neem dan contact met mij op. Als je wilt kun je dan ook een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of een eerste consult.