Sneller zwanger met een betere menstruatiecyclus én eisprong

Jullie willen een baby! En nu het besluit genomen is wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden. Je hebt je vast al helemaal ondergedompeld in alle informatie die online te vinden is. De ovulatiekalenders en testen vliegen je om de oren. Maar wist je dat je sneller zwanger wordt met een betere menstruatiecyclus en eisprong?

Je bent gestopt met de pil of hebt je spiraaltje laten verwijderen. Nu heeft je lichaam tijd nodig om de menstruatiecyclus weer op te pakken. Want bij het gebruik van anticonceptie wordt je eigen cyclus stilgelegd. Je krijgt geen eisprong meer en je baarmoederslijmvlies wordt door de hormonen minder toegankelijk. Als je de pil gebruikt wordt je in de stopweek wel ongesteld, maar dit is eigenlijk geen echte menstruatie.

Help je lijf op weg naar een betere menstruatiecyclus en eisprong, zodat je snel zwanger wordt.


Hoe ziet een gezonde menstruatiecyclus eruit?

Een ideale menstruatiecyclus zou 28 dagen duren en begint met de menstruatie zelf. Het bloedverlies kan tot 7 dagen aanhouden. Op dag 8 tot 10 begint het baarmoederslijmvlies weer aan te groeien onder invloed van hormonen.

Dag 11 tot en met 15 zijn je vruchtbare dagen, waarbij de eisprong plaatsvindt op dag 14. Vindt er geen bevruchting plaats dan zal de eicel sterven. Het baarmoederslijmvlies groeit nog wat verder aan en begint dan los te laten, in de laatste dagen van de cyclus. Met je menstruatie begint de cyclus weer opnieuw.

Er zijn heel weinig vrouwen die een cyclus van precies 28 dagen hebben. De meeste zijn langer of korter, of verschillen zelfs elke maand.


Welke dagen ben je het meest vruchtbaar?

Je bent het meest vruchtbaar op de dag van de eisprong. Maar ook al twee dagen ervoor. Het zaad van de man kan tot wel vijf dagen overleven in de baarmoeder, in afwachting van een eicel. Zorg dus dat je voldoende vrijt in de dagen voor de eisprong om snel zwanger te worden. Om de dag zou ideaal zijn.

De dag na de ovulatie is de kans op bevruchting nog maar heel klein. Hooguit de eerst uren van de dag. Daarna is er geen kans meer op bevruchting.


null

 


Heb je een onregelmatige cyclus?

Er zijn veel vrouwen die een onregelmatige menstruatiecyclus hebben. Een gemiddelde cyclus van 28 dagen komt niet zoveel voor. Elke vrouw is uniek. Zeker de helft van de vrouwen heeft een cyclus die 7 dagen of meer afwijkt. Bij een onderzoek is gebleken dat maar 14%, van de 800 vrouwen die meededen, een menstruatiecyclus had van 28 dagen. Deze vrouwen ovuleerde op dag 14.

Als het verloop van de cyclus langer of korter is, dan komt de eisprong ook op een ander moment. In het onderzoek varieerde de eisprong van dag 11 tot dag 20. Het is dus nog niet zo eenvoudig om precies te zeggen wanneer je ovulatie plaatsvindt. Zeker niet met een onregelmatige menstruatiecyclus.


Waardoor gaat je menstruatiecyclus in de war?

De ene maand een lange cyclus, de andere maand kort. En dan opeens blijft je menstruatie een maand weg. Een onregelmatige menstruatiecyclus is heel vervelend, zeker als je zwanger wilt worden. Vaak ligt de oorzaak bij de verstoring van de hormonen.

Een onregelmatige cyclus is heel normaal wanneer je voor het eerst ongesteld wordt, in de overgang komt of net bevallen bent. Maar er zijn ook andere oorzaken waardoor je menstruatiecyclus in de war gaat.

Een aantal factoren waardoor je menstruatiecyclus in de war gaat:

• Medicijnen. Medicijnen die de aanmaak van oestrogeen en progesteron beïnvloeden kunnen een onregelmatige menstruatie veroorzaken.
 Mentaal. Heb je veel last van stress of zelfs een depressie? Dit kan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Je lichaam is aan het overleven en zet de vruchtbaarheid op een laag pitje.
• Gewichtsschommelingen. Grote gewichtsveranderingen hebben invloed op je hormonen en daarmee de menstruatiecyclus. Extreme gewichtsafname kan de cyclus zelfs stilleggen.
• Overmatig sporten. Beweging is gezond, maar je moet er niet in doorslaan. Sport je teveel dan heeft je lichaam alle energie nodig om te herstellen.
• PCOS, Polycysteus-ovariumsyndroom. Deze aandoening veroorzaakt cysten op de eierstokken en eileiders waardoor hormoonniveaus ontregeld raken.
• Stoppen met de pil. Nadat je stopt met de pil heeft je lichaam tijd nodig om weer in een regelmatig ritme te komen. Dit kan wel maanden duren.


Een betere menstruatiecyclus en eisprong met acupunctuur

In de Westerse cultuur wordt vrouwen verteld dat menstruatieklachten normaal zijn. Er wordt al snel naar medicijnen of de pil gegrepen om de klachten te ‘verhelpen’. Heb je ook last van menstruatieklachten? Dat hoeft niet!

De Traditionele Chinese Geneeswijze kijkt hier heel anders naar. Menstruatieklachten duiden vaak op een verstoring van de energie. Met acupunctuur brengen we de energie weer in balans. Acupunctuur helpt je om lekkerder in je vel te zitten. Zowel lichamelijk, geestelijk, emotioneel als mentaal.

Je gaat de menstruatiecyclus ervaren als het schoonmaakproces dat het eigenlijk is. Is je menstruatie voorbij dan voel je vernieuwde, frisse energie!


betere menstruatie


Wat kan acupunctuur doen voor je menstruatiecyclus en eisprong?

Met acupunctuurbehandelingen wordt je hormoonhuishouding weer in balans gebracht. Zo komt je cyclus in een normaal ritme en worden klachten minder. De kans op een snelle zwangerschap wordt hierdoor veel groter. Je krijgt een betere menstruatiecyclus en eisprong.

Het is wel belangrijk dat je op tijd begint met acupunctuur behandelingen. Je lichaam heeft 2 tot 3 maanden nodig om goed in balans te komen.


Voordelen van acupunctuur:
• Grotere kans op zwangerschap
• Betere eisprong
• Kans op miskraam wordt kleiner
• Je zit lekkerder in je vel
• Gezondheid van lichaam en geest worden gestimuleerd
• Meer energie
• Minder kans op heftige overgangsklachten
• Regelmatige menstruatiecyclus van 26 tot 32 dagen
• Menstruatie van 3 tot 5 dagen
• Geen pijn en ongemakken bij de menstruatie


Je menstruatiecyclus en eisprong verbeteren?

Als je zwanger wilt worden gaat een betere menstruatiecyclus en eisprong je zeker helpen. Ben je benieuwd wat er mogelijk is met acupunctuur? Heb je vragen of vind je het toch een beetje spannend? Neem gerust contact met mij op, ik beantwoord al je vragen.