actupunctuur ter ondersteuning van ivf

Acupunctuur ter ondersteuning bij IVF

Wil je graag zwanger worden en lukt het maar niet?

Het gebeurt steeds vaker dat dokters hun patiënten aanraden “eens acupunctuur te proberen” om hun kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten zodra ze een IVF-traject ingaan . De ondersteunende werking van acupunctuur wordt tegenwoordig steeds vaker ingezet voor en na de punctie en de terugplaatsing van een bevruchte eicel.


Meer kans op een zwangerschap door het optimaliseren van je energiehuishouding met acupunctuur

Nog meer kans op een zwangerschap maak je als je 3 maanden voordat je het ivf-traject ingaat al begint met acupunctuur om je hele energiehuishouding die te maken heeft met de conceptie, te optimaliseren.

Het is zelfs wetenschappelijk onderzocht.


IVF-onderzoek bij acupunctuur

De rol van acupunctuur ter vergroting van je kans op zwangerschap is zelfs wetenschappelijk onderzocht.

Volgens Duitse onderzoekers kun je de kans op een zwangerschap met IVF aanzienlijk vergroten met Acupunctuur.

In 2002, in het Lauritzen Institute in Ulm kregen 160 vrouwen vlak voor de terugplaatsing acupunctuurbehandelingen. Er namen 160 vrouwen deel aan dit onderzoek waarvan de helft naast de IVF ook nog acupunctuurbehandelingen kreeg. Zij kregen 25 minuten voor de terugplaatsing flinterdunne steriele acupunctuurnaaldjes geplaatst op de maag- en Dikke Darmmeridiaan, en in het oor. Het effect hiervan is het bevorderen van de doorbloeding, meer energie geleiden naar de baarmoeder. Daarnaast werkt het rustgevend en werd het endocriene systeem gestabiliseerd.

De andere helft van de vrouwen kregen alleen een terugplaatsing.

Alle vrouwen in beide groepen waren gemiddeld 32 jaar en hadden daarvoor al 2 IVF-behandelingen gehad.


Resultaten van acupunctuur bij IVF

Van de vrouwen die alleen een terugplaatsing kregen zonder acupunctuur, werden er 21 vrouwen (26,3%) zwanger. Bij de vrouwen die wel acupunctuurbehandeling kregen werd 42,5% zwanger.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Fertility and Sterility in April 2001. Het is nog onbekend waarom de kans op zwangerschap toe is genomen. Volgens onderzoeker Wolfgang E. Paulus zouden de gekozen acupunctuurpunten baarmoedercontracties die normaliter optreden tijdens de terugplaatsing tegengaan, zodat de kans op een geslaagde zwangerschap groter wordt.


Acupunctuur vergroot ook je kans op een natuurlijke zwangerschap

Wat op dit moment minder bekend is, is de sterke rol die acupunctuur kan spelen in het versterken en ondersteunen van een natuurlijke, gezonde zwangerschap. Zonder IVF dus.

 Net zoals bij de vrouwen die een IVF-traject ingaan, werkt dit het best als we ongeveer 3 maanden jouw energiehuishouding gaan ondersteunen met acupunctuur. We beginnen dan met het optimaliseren van een regelmatige en pijnloze menstruatiecyclus en een duidelijke pijnloze ovulatie.

 

Ook dit is wetenschappelijk onderzocht

Uit onderzoek is gebleken dat acupunctuur de natuurlijke vruchtbaarheid kan vergroten. Weliswaar in combinatie met een gezondere Life Style.

De onderzochte groep bestond uit 56 vrouwen tussen de 18 en 44 jaar, . Ze werden verdeeld in 2 gelijke groepen: Een groep van 28 vrouwen die alleen een Life Style aanpassing kreeg en een groep met Life Style aanpassing en 6 tot 8 acupunctuurbehandelingen.

Bij de groep die naast een gezondere Life Style ook nog acupunctuurbehandelingen kreeg, werd er en stijging van de vruchtbaarheid geconstateerd van 86.4%. Terwijl er bij de groep die alleen hun Life Style aanpasten een vergroting van de vruchtbaarheid te zien was van 40%. Aanpassing van Life Style bestond uit gezondere voeding, minder voeding en meer beweging.

Van deze groep van 56 vrouwen werden er zeven vrouwen niet zwanger. Diegene die acupunctuurbehandelingen kregen werden zwanger binnen 5,5 weken. De vrouwen binnen de groep die alleen hun Life Style aanpasten werden binnen 10,67 weken zwanger.

 

Hoe ziet de onbegrepen onvruchtbaarheid er volgens de TCG er uit?

Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze waarvan Acupunctuur een heel groot onderdeel is, wordt er anders gekeken naar het menselijke lichaam. De TCM ondersteunde 2000 jaar geleden al vrouwen met hun typisch vrouwelijke klachten. Een vrouw functioneert nu eenmaal heel anders als een man.

Het begrip ‘hormonen’ was toen nog niet bekend, toch wisten de acupuncturisten toen al hoe ze de kans op een zwangerschap konden vergroten. En, niet onbelangrijk, konden behoeden voor een miskraam.


Wil je meer weten?

Wil je meer weten of acupunctuur ook jou zou kunnen helpen met jouw specifieke klachten? Neem dan telefonisch contact met mij op of vul het contactformulier in zodat we een afspraak kunnen maken.