Het consult

Voor een acupunctuurbehandeling heb je geen verwijzing nodig van de huisarts.

Het eerste consult bestaat uit een intake gesprek en een behandeling. Dit duurt samen één tot anderhalf uur. Een vervolgconsult duurt een uur.

Het stellen van de diagnose

De meeste cliënten hebben al een huisarts of specialist bezocht en vaak is de diagnose al bekend als ze een acupuncturist bezoeken.

Voor een acupunctuurbehandeling is dit niet voldoende. Om een effectief behandelplan op te kunnen stellen, zal ik eerst een aanvullende diagnose volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde opstellen. Dit doe ik door een uitgebreid vraaggesprek, polsdiagnostiek en het bekijken van de tong. Aan de hand van de informatie die hieruit voort komt, breng ik de (dis) balans in jouw lichaam in kaart en stel ik een behandelplan op.

Het vraaggesprek

Tijdens het eerste bezoek stel ik je een aantal vragen over de meest uiteenlopende aspecten van je gezondheid, zoals jouw klachtengeschiedenis, eetpatroon, eetlust, stoelgang, transpireren, slaappatroon en bij vrouwen over de maandelijkse cyclus.

Je krijgt alle gelegenheid uitgebreid te vertellen over jouw klachten (fysiek en mentaal), ook al lijken ze nog zo onbelangrijk. Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze is er vaak een verband tussen de klachten, ook al lijken ze volgens onze Westerse Geneeswijze zo weinig met elkaar te maken.

De polsdiagnose

In de westerse geneeskunde nemen we de pols om de frequentie van de hartslag te meten. In de Chinese geneeskunde onderscheiden we tenminste 28 verschillende polstypen. Ik voel dan de spanning, diepte, breedte en de snelheid van uw polsen. Dit geeft mij informatie over de energetische balans in de 12 meridianen.

De tongdiagnose

Tijdens het consult zal ik je vragen jouw tong te laten zien. Ik bekijk dan de kleur van je tong, de vorm, beslag, kloofjes en vochtigheid. De observatie van de tong geeft mij waardevolle informatie over de energie in het lichaam.

Artikelen in Hoe ziet een acupunctuur consult eruit?