De meridianen zijn duizenden jaren geleden ontdekt door de oosterse geneeskundigen en worden uitgelegd als symmetrische energetische banen die de acupunctuurpunten en organen verbinden. Via de meridianen en acupunctuurpunten wordt gecommuniceerd tussen verschillende delen van het lichaam.

Oud geschrift over de chinese meridianen uit de traditionele chinese geneeswijze

De kennis van de meridianen is al zeker 2.500 jaar oud

Zo lopen er door het hele lichaam twaalf hoofdmeridianen, die weer onderverdeeld kunnen worden in zes Yin en zes Yang meridianen. Vanuit elke hoofdmeridiaan lopen vele vertakkingen. Bovendien bestaan er nog vijftien luo-kanalen en twaalf spiermeridianen. Deze meridianen vertakken zich over het gehele lichaam en lopen over de belangrijke organen in de buik. Die organen moeten allemaal met elkaar in evenwicht staan. Is dat evenwicht verstoord, dan wordt iemand ziek, raakt iemand uit balans. Om het evenwicht te herstellen, moeten de organen dus op een bepaalde manier beïnvloed worden. Dat kan via de onzichtbare meridianen, die immers over de verschillende organen lopen.

 

De kennis over de meridianen uit de acupunctuur is eeuwenoud

De chinese kennis over het verloop van meridianen is al zeker 2.500 jaren oud

Om die organen te beïnvloeden moet er ook een bepaalde kracht aanwezig zijn, waar invloed op uitgeoefend kan worden, en die op zijn beurt weer de organen beïnvloedt. Deze kracht wordt Qi genoemd en stroomt door de meridianen.

Deze levensenergie Qi bepaalt dus het evenwicht in het lichaam, en wel in een bepaalde cyclus. Bij ziekte is er dus een verstoring van evenwicht. Dan moet de Qi-stroom worden beïnvloed om de ziekte te genezen. En dat gebeurt door middel van flinterdunne, steriele naaldjes.
350 acupunctuurpunten

Via plusminus 350 acupunctuurpunten die aan de oppervlakte van het lichaam liggen, kan toegang tot deze meridianen verkregen worden.

Het meridiaanstelsel moet niet verward worden met het zenuwstelsel of bloedvatenstelsel. De acupunctuurpunten zijn dan ook in principe niet gelegen op de zogenaamde zenuwcentra.

De energiestroom door een meridiaan loopt in een bepaalde richting en door koppeling van bepaalde meridianen ontstaat een energiekringloop. Deze vormt een gesloten systeem waarbij de energie in een bepaalde volgorde aan elkaar doorgeven wordt.

Iedere Yin meridiaan heeft een Yang partner zodat er zes gekoppelde paren zijn, die verbonden zijn met een orgaansysteem uit de vijf elementenleer.

Artikelen in Meridianen