De theorie van Yin en Yang is gebaseerd op een filosofie uit het klassieke China en is één van de meest fundamentele theorieën van de Chinese geneeskunde.

De traditionele Chinese geneeswijze heeft een holistisch uitgangspunt, waarin de mens als eenheid van lichaam en ziel wordt gezien.

Yin en Yang staan voor twee tegengestelde krachten die elkaar in evenwicht proberen te houden.

  

Volgens de traditionele Chinese wereldbeschouwing bestaat het universum uit een kringloop van (levens)energie. Deze energie wordt Qi genoemd. Deze energie bestaat uit een yinne en een yange component, waarin Yin staat voor het donkere, de schaduw en Yang voor het lichte, de zon. Je kan hier een verdere indeling maken als vrouw en man, zwart en wit, hoog en laag, links en rechts etc. Alles om ons heen, de dingen, onze gedachten en onze gevoelens zijn het resultaat van de wisselwerking van die tegengestelde krachten. De witte stip in het zwarte gedeelte van het Yin-Yang teken en de zwarte stip in het witte gedeelte geven aan dat iets nooit helemaal Yin en nooit helemaal Yang is. Het betekent ook, dat er een drang is om elkaar aan te vullen oftewel het zoeken naar evenwicht. Je ziet dat op het hoogste punt van Yang, Yin begint en op het hoogst punt van Yin Yang begint.
Wisselwerking tussen lichaam en geest

Als iemand emotioneel onder druk staat, kan het zijn dat de harmonie tussen lichaam en geest verbroken wordt. De persoon raakt 'uit balans' en wordt ziek. Andersom werkt het ook: als je ziek bent is je mentale conditie vaak ook niet zo best. Stel: je loopt de marathon, dit is een hele Yange actie, je rent, gebruikt veel energie, er is veel actie etc. Na de marathon heb je een herstelperiode nodig, met veel rust en goede voeding om de spieren weer de kans te geven te herstellen. Dit is een Yinne actie. Doe je dit niet dan breng je geen balans in je leven en bestaat de kans ziek te worden.

Artikelen in Yin en Yang