Uit onderzoek is gebleken dat acupunctuur kan helpen om de kans op een zwangerschap tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen te vergroten. Veel mensen zoeken dan ook een acupuncturist die hen daarbij wil en kan begeleiden.

In mijn praktijk Acupunctuur Maastricht Josien de Groot behandel ik zowel vrouwen als mannen ter stimulatie van de natuurlijke bevruchting en in de periode rond de IVF/ICSI, IUI als bij KI-pogingen.

Daarnaast ondersteun ik met acupunctuur vrouwen die ‘onbegrepen onvruchtbaar’ zijn, die op een natuurlijke wijze zwanger willen worden of die steeds weer kampen met zwangerschappen die eindigen in een miskraam.

Volgens de WHO zoekt ongeveer 15% van de stellen in hun ‘vruchtbare’ leeftijd hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie.

De oorzaken van onvruchtbaarheid

Er zijn verschillende redenen voor vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. Zoals endometriose, PCOS, PMS, afwezigheid van ovulatie, vervroegde overgang, DES, problemen aan de eierstokken of eileiders. Of verminderde zaadkwaliteit of kwantiteit bij mannen. Maar bij veel stellen is de oorzaak ‘onbegrepen’.

Doelstelling van de acupunctuurbehandelingen

Met behulp van acupunctuur begeleid ik stellen die met een kinderwens in mijn praktijk komen. In eerste instantie richt ik me bij de vrouw op het reguleren van de menstruatiecyclus van 28 dagen, het verbeteren van de eisprong, de groei van de eitjes, de doorbloeding van het baarmoederslijmvlies, het versterken van de betrokken gynaecologische organen, en de patiënt goed te begeleiden door het hele vruchtbaarheids- en IVF-traject. Deze verbetering kan na 3 tot 4 behandelingen al merkbaar zijn. En zo wordt de kans op zwangerschap vergroot.

Bij mannen richt ik me met behulp van acupunctuur op het verbeteren van de zaadkwaliteit en -kwantiteit.

In tweede instantie is de doelstelling van de behandelingen om rondom de tijd van de innesteling van het embryo, de eventuele afstotingskans te verkleinen.

Beter in je vel door ontspanning en meer energie

Maar een onvervulde kinderwens is veel méér dan een medisch, technische aangelegenheid. Wij, mensen, zijn meer dan dat. Wij zijn een geheel van lichaam, geest en ziel, waar ik graag aandacht aan besteed.

Mijn begeleiding met behulp van acupunctuur is er daarom ook op gericht om meer ontspannen en energieker te worden. Ik vind het altijd mooi te bemerken dat veel vrouwen zich veel beter voelen in de periode dat ze de acupunctuur ondergaan: meer energie, meer ontspanning. Na een aantal behandelingen wordt deze ontspanning steeds meer een gewoonte. Daarmee verdwijnen vaak allerlei kleinere of grotere klachten - de menstruatiecyclus wordt bijvoorbeeld binnen twee tot drie maanden regelmatig en verloopt minder stroef en pijnlijk, hoofdpijn en spijsverteringsklachten verminderen. Mensen voelen zich daarnaast vaak fitter en opgewekter. Ook komt er vaak rond de kinderwens meer ontspanning.

Wanneer kan je het beste beginnen met de acupunctuurbehandelingen?

Bij voorkeur behandel ik gedurende de eerste periode de vrouwen één keer per week met acupunctuur. Als dit niet mogelijk is dan één keer in de twee weken. De behandeling pas ik individueel aan op mijn diagnose en aan de fase van de cyclus. Bij IVF, ICSI en soms ook IUI, stem ik de behandeling ook af op het gebruik van de medicatie. Mannen behandel ik maar één keer in de twee weken met acupunctuur.

Het is verstandig om bij IVF, ICSI of IUI al 6 tot 8 weken voor de start van de IVF/ICSI/IUI behandeling een afspraak te maken. Echter een paar dagen of weken voor de terugplaatsing, inseminatie of ovulatie kan ook al een bijdrage leveren en zo de kans op zwangerschap iets vergroten.

Verbeteren van vruchtbaarheid met acupunctuur

‘Westers’ gezien oefent de acupunctuur onder andere invloed uit op de volgende processen:

• Stimuleren van de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder

• Verbeteren van de doorbloeding en verdikking van het baarmoederslijmvlies

• Versterken van het immuunsysteem

• Reguleren van spanning

• Vermindert pijn en stress bij de puncties

• Vermindert bijwerkingen van medicatie

• Verbeteren van de kwaliteit van de eicel (duurt minimaal 3 maanden)

• Verminderen van de baarmoedercontracties bij terugplaatsing (ivf)

Acupunctuur als ondersteuning bij IVF/ICSI of inseminatie

De invloed van acupunctuur op de vruchtbaarheid en in het bijzonder ter begeleiding van de IVF of IUI wordt de laatste jaren uitvoerig onderzocht.

Wetenschappelijke onderzoeken ten aanzien van vruchtbaarheid, IVF/ICSI en acupunctuur hebben aangetoond dat een acupunctuurbehandeling vóór de terugplaatsing de kansen op een zwangerschap vergroot.

Het meest recente onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal, dateert van 7 februari 2008 en is uitgevoerd door de VU in Amsterdam en de Universiteit van de School van Maryland van Geneeskunde. Zij combineerden de resultaten van zeven testen bij 1.366 vrouwen. Van de vrouwen die werden bestudeerd kreeg een derde acupunctuurnaaldjes op het lichaam geplaatst. Een derde kreeg een nepbehandeling en de rest kreeg helemaal geen behandeling.

De vrouwen die acupunctuur ondergingen bleken 65% eerder een succesvolle embryo-overdracht te hebben. Dit betekent dat voor elke 10 vrouwen die acupunctuur ontvangen, er één extra succesvolle embryo-overdracht zou zijn.

Maar omdat deze wetenschappelijke onderzoeken vanuit een westerse visie worden gedaan, waarin alle vrouwen gelijk zijn, krijgen ze allemaal dezelfde behandeling. Volgens de traditionele Chinese geneeswijze daarentegen dien je te gaan zoeken naar het onderliggende probleem van de onvruchtbaarheid, en die kan bij iedere vrouw anders zijn. Iedere vrouw krijgt zo een persoonlijk behandelplan waardoor de individuele kans op succes aanzienlijk groter wordt.

Het is belangrijk om te proberen om bij IVF, ICSI of IUI al 6 tot 8 weken voor de start van de IVF/ICSI/IUI behandeling te beginnen met acupunctuur (optimaal is echter 3 maanden eerder) om de onderliggende energieverstoringen te reguleren en de baarmoeder voor te bereiden op een zwangerschap.

Echter een paar dagen of weken voor de terugplaatsing, inseminatie kan ook al een bijdrage leveren en zo de kans op zwangerschap iets vergroten.

Ik probeer altijd op de dag van de terugplaatsing vóór de terugplaatsing een acupunctuurbehandeling met u in te plannen. Ook in het weekend. Maar soms is dit onmogelijk. In dat geval is het raadzaam de middag voorafgaand aan de terugplaatsing een acupunctuurbehandeling in te plannen.

De weken na de terugplaatsing zijn vaak erg spannend. Ik raad u daarom aan ook in die periode een acupunctuurbehandeling in te plannen teneinde de kans op innesteling na de IVF te vergroten en natuurlijk ook om enigszins rustig te blijven.

Wil je weten wat we in jouw geval voor je kunnen betekenen, neem dan contact met mij op. Of maak direct een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Artikelen in Vruchtbaarheid / Kinderwens