Opvliegers? Wat kan je eraan doen?
Wordt jij gek van die opvliegers? Je weet wel, ontelbare malen per dag krijg je het plotseling zo warm dat het zweet je uitbreekt? De hitte stijgt naar je hoofd, je wordt rood, zweet op je bovenlip en onder je oksels, je hebt het idee dat iedereen het aan je kan zien. Je schaamt je rot.
Wordt jij gek van die opvliegers? Je weet wel, ontelbare malen per dag krijg je het plotseling zo warm dat het zweet je uitbreekt? De hitte stijgt naar je hoofd, je wordt rood, zweet op je bovenlip en onder je oksels, je hebt het idee dat iedereen het aan je kan zien. Je schaamt je rot.
Vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze (= TCG) wordt dit gezien als een signaal van te veel Hitte in het lichaam. Vaak wordt dit ook nog extra getriggerd door produkten die nog meer hittegevoelens creëeren zoals een wijntje, sigaretten, of koffie. Let maar eens op. Voordat jij je kopje koffie leeg hebt heb je al weer een opvlieger. Ik weet er alles van! Nou ja, beter gezegd: ik wíst er alles van. Ik heb er nu nog nauwelijks last van dankzij de acupunctuurbehandelingen die ik mezelf eens per maand geef.
’s Nachts kan het helemaal vervelend zijn. Je ligt maar te draaien in je bed, het lukt niet om in slaap te komen. Ook al ben je best wel moe. Als je eindelijk slaapt, wordt je ook nog herhaaldelijk wakker door het transpireren. Je transpireert letterlijk je bed uit en je gooit waarschijnlijk de dekens van je af. Even later toch maar weer het dekentje terug omdat het weer te fris is.
Alles wordt je te veel; je bent moe, je hebt slecht geslapen, en daardoor geïrriteerd. Je duwt iedereen van je af, want je voelt je niet happy. Je zit niet lekker in je vel. Daardoor slaap je nog slechter. En zo is de cirkel rond.
De kans is groot dat je ook last hebt van stemmingswisselingen. Het ene moment voel jij je goed en even later ben je best wel labiel en voel je je lusteloos. Zin om een potje te huilen. En je weet niet waarom. Je hebt nergens zin in. Er komt niks uit je handen. Misschien heb je zelfs af en toe wel last van depressieve gevoelens.
Je kunt ook steeds vergeetachtiger worden. Je vergeet waar je je sleutels gelegd heb. Of midden in een zin ben je je tekst kwijt. Je vergeet afspraken. En soms vraag je je af of jij je werk nog wel goed kunt doen.
Dit is iets waar je je niet bij hoeft neer te leggen. Met acupunctuur krijgen we je geheugen, focus en concentratie weer terug.
Dat rusteloze, opgejaagde gevoel is ook zo vervelend. Je moet van alles doen. Je kunt geen moment stil zitten. Je kunt nergens even rustig van genieten. Zelfs last van rusteloze benen. Je hebt rode blosjes op je gezicht.
Op zich wel raar, want je hebt de afgelopen nachten heel beroerd geslapen.
Dat klopt. Die zin zegt het al: “je zit niet lekker in je vel”. Wij denken hier in het westen dat dat normaal is, dat dat er allemaal bij hoort en vooral voor vrouwen is dat voor de reguliere geneeswijze heel normaal want dat hoort bij de leeftijd.
Medische onderzoeken en bloedtests wijzen niks of weinig uit en als er iets uitkomt, wordt je aangeraden “de Pil” door te slikken of hormoontabletten te gebruiken die de kans op borstkanker ook nog vergroten. Daarnaast kan het ook nog zijn dat je juist al deze bovenstaande overgangsklachten gekregen hebt omdat je kanker hebt gehad.
Het is ook mogelijk dat je (vervroegd) overgangsklachten gekregen hebt omdat je borstkanker hebt gehad. Maar ook hier werkt acupunctuur bij klachten zoals nachtzweten, opvliegers, onrustig gevoel, stemmingswisselingen, slecht slapen, vermoeidheid.
Het kan zijn dat je medicatie gebruikt zoals Tamoxifen. Eén van de bijwerkingen van Tamoxifen is dat het overgangsklachten creëert zoals opvliegers. Dus het effect van acupunctuur zal dan niet optimaal zijn.
Is dit ook voor jou herkenbaar: een libido van 0,00%? Je voelt je labiel, onzeker over je lichaam, je hebt echt geen zin om te vrijen. Of het lukt gewoon niet omdat je niets voelt of te weinig voelt of omdat het pijnlijk is.
Het leuke van acupunctuur is dat de kans heel groot is dat ook je libido weer terug komt of versterkt wordt. Met acupunctuur is het ook mogelijk vaginale droogte tegen te gaan. Dus meer pret in bed.
Met al die bovenstaande klachten voelt het waarschijnlijk voor je alsof je hormonen niet in balans zijn. Alsof jíj niet in balans bent. En dat klopt.
Vanuit de reguliere geneeswijze gezien zijn je hormonen door de war, de balans is verstoord.
Volgens de TCG (= Traditionele Chinese Geneeswijze en acupunctuur is daar een onderdeel van) betekent dit een verstoring in je energiebalans en de balans tussen Yin en Yang.
Met acupunctuur is het vrij gemakkelijk om die energiebalans of hormoonbalans weer in harmonie te krijgen, met een langdurig effect. Op een natuurlijke manier. Zonder hormonen, of andere pillen. En als je aanvullend verzekerd bent worden de behandelingen ook nog grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar.
Daarbij komt dat je je door de acupunctuur meer ontspannen gaat voelen. Opgebouwde spanningen worden steeds minder. Minder gespannen nek en schouders. Hoofdpijn verdwijnt en jij zit lekker in je vel. Je krijgt meer energie. Het leven gaat er steeds leuker uitzien.
Met acupunctuur valt aan veel overgangsklachten wat te doen, en kom je beter, lees: gemakkelijker en relaxter door de overgang. Je komt meer tot rust, er is acceptatie, je wordt milder, je slaapt weer of beter, en daardoor krijg je weer meer energie, verdwijnt de lusteloosheid, heb je weer zin om van alles te doen en lúkt het je ook om van alles te doen.
Ik weet het: het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar dit is de zachte, helende kracht van acupunctuur. Het brengt je weer in balans. Je weet wel, de balans tussen yin en yang. Dat voel je en dat straal je uit.
De Traditionele Chinese Geneeswijze waarvan acupunctuur een onderdeel is richt zich op de balans van yin en yang. De balans tussen de 12 meridianen en wondermeridianen (energiebanen) in ons lichaam. De balans van yin en yang. Yinne energie en yange energie in het lichaam (en geest). Yin en yang zijn geen absolute. Ze reageren op elkaar, het is een wisselwerking, ze vullen elkaar aan.
Yin staat voor: koelend, koude, zacht, donker, vrouwelijke, rust, traag, materie, vloeistoffen in het lichaam.
Yang staat voor: verwarmend, hitte, hard, licht, mannelijk, actie, snel, Qi (= energie)
Stel dat het percentage yin in jouw lichaam 50% is dan is het percentage yange energie ook 50%. Als yin vermindert in bijvoorbeeld 30% dan wordt de yange energie 70%.
Dus als ik uitga van het theoretische voorbeeld van hier boven, betekent dit kort door de bocht:
Yin vermindert tot bijvoorbeeld 30% omdat er minder nachtrust is, of berusting, minder vloeistoffen in het lichaam (droge huid, opgedroogde eierstokken, geen menstruatiebloed), dan wordt de yange energie 70%. (gevoelens van hitte, onrust, spanning).
Dit kan zich uiten in hitteverschijnselen en spanningen: je hebt het warm, je ben onrustig, opgejaagd, je krijgt een verhit of zelfs rood gezicht (rode koontjes), je kunt moeilijk stil zitten, spanningen, irritatie, stemmingswisselingen, slapeloosheid. (link over slapeloosheid)
Met acupunctuur is het mogelijk weer in die 50-50 balans te komen.
Je gaat je weer rustiger voelen, berustend in het feit dat je ouder wordt, je krijgt je vrouwelijke, zachte energie weer terug.
Niet de energie van toen je 20 was, maar de energie die bij je leeftijd past, maar deze is dan wel in harmonie.
Dus je hebt geen voedingssupplementen meer nodig, of hormonen.
Zo kan jij je energie weer gaan richten op je leven en vooral gaan genieten van het leven.
De overgang betekent ook dat het raadzaam is beter te zorgen voor je zelf. Rust nemen in de vorm van zachtheid en rust voor je zelf.
Gezonde voeding, een gezonde levensstijl. Je voedingspatroon aanpassen, dus bijvoorbeeld door snelle koolhydraten te vermijden, meer biologische groentes eten.
Dat je genoeg rust neemt, genoeg tijd voor je zelf neemt, met af en toe de tijd nemen om even niets te doen. Voor veel vrouwen werkt yoga goed.
Ga eens voelen wat jouw lichaam jou te vertellen heeft. Heb je spanningen? Waar zitten die? In je buik? In je schouders? Waardoor worden die spanningen getriggerd?
In mijn acupunctuurpraktijk specialiseer ik mij in gynaecologische klachten oftewel Vrouwengeneeskunde (volgens de TCG is dit een heel specialistisch vakgebied. Vrouwen zijn écht heeeel anders dan mannen en in de TCG wordt dat al duizenden jaren diepzinnig bestudeerd en wordt daar dan ook hele speciale aandacht aan geschonken) en heb ik veel ervaring met overgangsklachten. Ik help je graag.
Dus met Acupunctuur kun je klachten zoals stress en spanningen op een natuurlijke manier aanpakken. En als je aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar. Het wordt absoluut niet verrekend met je Eigen Risico, want het Eigen Risico geldt alleen voor behandelingen die in het basispakket zitten. Acupunctuurbehandelingen komen uit het aanvullende pakket.
Wil je weten wat acupunctuur in jouw geval kan betekenen, neem dan contact met mij op. Als je wilt kun je dan ook een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of een eerste consult.