Veelgestelde vragen

Wat doet acupunctuur?

Acupunctuur zet het lichaam aan om zichzelf op natuurlijke wijze te genezen. Acupunctuur verbetert het functioneren van het lichaam, met name de “samenwerking” tussen verschillende organen in het lichaam. De therapie bestaat uit het prikken van naalden op zeer precieze “Acupunctuurpunten” in het huidoppervlak. Acupunctuur is holistisch , d.w.z.: het verhelpt niet slechts één klacht, maar het heeft effect op de gehele persoon.


Waarom Acupunctuur in plaats van Westerse geneeswijzen?

Acupunctuur kan werken wanneer traditionele Westerse methoden geen soelaas meer bieden. Maar Acupunctuur kan ook de hoeveelheid pijnstillers en andere medicamenten terugdringen. Vermindering van medicijnen dient overigens te allen tijde plaats te vinden onder medisch toezicht.

Acupuntuur kan daarnaast vrijwel altijd aan andere (Westerse) behandelingen worden toegevoegd ter bevordering van de algehele genezing.


Doet acupunctuur pijn?

De naalden die ik gebruik zijn echt heel flinterdun. En met de juiste naaldtechniek voel je bijna niet dat er een naaldje geplaatst wordt. 

Wel ervaren de meeste mensen een soort van schokje. Dit heet Dé Qi en is een signaal dat de Qi van het acupunctuurpunt aangeraakt is en de energie weer gaat stromen..Dit kan óf een verdovend gevoel óf een zwaar of tintelend gevoel geven of alleen maar een ontspannend effect geven.

De naaldjes blijven ongeveer 20 minuten zitten en zorgen in het algemeen voor een aangenaam gevoel van ontspanning


Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit verschilt per klacht en per persoon. Iedereen is anders en iedere klacht is anders. De aard van overgangsklachten, hooikoorts of hoofdpijn kan ook voor iedereen anders zijn. In het algemeen geldt dat kort bestaande klachten sneller reageren (soms al na 1 behandeling) en dat voor chronische klachten of meervoudige klachten meer behandelingen nodig zijn.

Meestal zijn 4 à 5 behandelingen voldoende om te weten of de behandeling aanslaat. Om de klacht helemaal te verhelpen zijn vaak meer behandelingen nodig. Als het genezingsproces eenmaal is ingezet, kan de frequentie van behandelingen verminderd worden. Bijvoorbeeld: In het begin behandelen we wekelijks of tweemaal per week en als er een duidelijke verbetering is opgetreden wordt dat afgebouwd naar tweewekelijks of minder. Bij chronische aandoeningen kan een maandelijkse onderhoudsbehandeling nodig zijn om de aandoening beheersbaar te houden.

Heb je nog meer vragen? Dan mag je me gerust bellen. Geheel vrijblijvend.