Naast het Yin-Yang beginsel in de oosterse filosofie kent het traditionele Chinese denken nog een andere belangrijke theorie: de Elementenleer (Wu Xing oftewel de 5 fases genoemd).

Het uitgangspunt van deze theorie is dat alles voortdurend in beweging is. Dat geldt voor de cyclus van de seizoenen, het ritme van de dag, maar ook voor het functioneren van de mens.
Symbolen voor levensprocessen

De vijf elementen zijn symbolen voor levensprocessen zoals die in de natuur en in het lichaam verlopen en worden voorgesteld door Vuur (zomer), Aarde (nazomer), Metaal (herfst), Water (winter) en Hout (lente).

Deze vijf elementen corresponderen weer met organen in het menselijk lichaam. Elk element is verbonden met een bepaald orgaan in ons lichaam, via de meridianen. Tussen de organen onderling is er een vast verband en een wisselwerking.

Dit orgaansysteem is niet identiek aan de anatomische westerse organen. Bijvoorbeeld: de Chinese lever waarbij het element hout hoort, beïnvloedt o.a. de ogen, de nagels en de spieren. Een verstoorde (Chinese) leverfunctie zal op den duur dan ook een matig gezichtsvermogen en slechte nagels geven.
De Qi stroomt in een bepaalde volgorde

De energie stroomt in een bepaalde volgorde van het ene element naar het volgende. Elk inwendig orgaan valt onder één van deze elementen, bijvoorbeeld:
  • vuur correspondeert met het hart en de dunne darm
  • aarde correspondeert met de milt (pancreas) en de maag
  • metaal correspondeert met de longen en de dikke darm
  • water correspondeert met de nieren en de blaas
  • hout correspondeert met de lever en de galblaas.
Elke verstoring van de vijf-elementen-cyclus roept een reactie op om het evenwicht te herstellen. Vanuit deze wetenschap kunnen we het lichaam helpen dat evenwicht sneller te bereiken.

Artikelen in Vijf elementen